Spremljanje politične mode kot znanstvena metoda napovedovanja temperaturnih nihanj in splošnih vremenskih pojavov se sicer ne obnese najbolj. Ko se je začela temperatura dvigovati in smo že upali na »normalno poletje«, se je na avdienci pri papežu Frančišku pojavila premierka v črni obleki. S črnim klobučkom in črnim pajčolanom, v črnih čevljih. Na pragu prihajajočega poletja je premierka vremenskim napovedovalcem v domovini pošiljala čudne signale, še posebej ker je bila opremljena kot nasprotni pol gostitelja, ki je vztrajal pri tradicionalni beli obleki, z belo čepico, brez pajčolana ali tančice in črnimi čevlji. Če je še dan prej dajala upanje na boljše vreme, več sonca, celo vročino, ko se je z italijanskim premierjem Enricom Letto pomenkovala v tigrastem krilu in kremnem suknjiču, je s črni panter outifitom poslala šokantno sporočilo: hladno bo in temno.

A hvala bogu, da imamo v koaliciji Gregorja Viranta, ki je že v petek poskrbel, da je v javnost prišlo nedvoumno in jasno sporočilo. Poletje je tu in bo z nami ostalo vsaj nekaj časa. Pred kamere nacionalnih in manj nacionalnih, javnih in manj javnih medijev se je postavil v beli majici s kratkimi rokavi in malce švoh zdizajniranim logom Stop birokraciji. Da bi majčki odprl pot na zahteven trg poletnih modnih hitov, jo je minister predstavil še v črni barvi na stasitem moškem modelu in v črni ženski varianti, kar je predstavljalo nekakšen tanscedentni stik s črno opravo premierke, da ne bi nastal nepotreben kratki stik v koaliciji še na modni liniji.

Na simbolični ravni je bilo sporočilo še precej globlje kot le modno, saj je razkazovanje mišic in manko rokavov v bistvu psihološki moment, ki kaže na namen »zavihati rokave« in »napeti mišice« ob naporu minimaliziranja birokratskih ovir. Da obvlada psihologijo, je pokazal tudi z obljubo, da bo »strateški cilj vlade, da se v javni upravi poenostavi čim več postopkov, kar bi pripomoglo h konkurenčnosti gospodarstva in zadovoljstvu državljanov.« Zadovoljstvo državljanov bo menda dosegel tako, da »bo obrazec izpolnjevala uradna oseba in ga stranki nato le še dala v podpis«, medtem ko – če še niste opazili – vsaka poteza vlade vpliva na konkurenčnost gospodarstva. Ni ga koraka, ki ga naredi vlada, da pri gospodarstvenikih ne bi sprožila pavlovega refleksa, ki se manifestira v izrazu »to bo zmanjšalo konkurenčnost slovenskega gospodarstva«, in Virant je tokrat ravnal preventivno.

Kot je preventivno ravnala tudi opozicijska NSi. Ko se je v ponedeljek videlo, da je hudič vzel šalo in so meteorologi zaradi poletnih temperatur razglasili oranžni alarm, je v bel suknjič in z rožami ozaljšano oblekico odeta Ljudmila Novak razglasila ustanovitev vlade v senci. Poletno napravljena Ljudmila je poslala jasno sporočilo. Samo bedak bi na soncu sprejemal pametne odločitve.