Nova Gorica. Novogoriški občinski svetniki so županu Mateju Arčonu včeraj dali zeleno luč za podpis poravnave med mestno občino in nekdanjim mestnim gradbincem Splošnim gradbenim podjetjem Gorica (SGP). S tem so prekinili več kot šestletno vojno za večino javnih zemljišč v mestu. Pri veliki odločitvi za mesto moti zgolj dejstvo, da bi lahko občina pred leti s pravočasnim vpisom v zemljiško knjigo ta zemljišča dobila popolnoma brezplačno.

Odločitev svetnikov v praksi pomeni, da se bo zdravstveni dom vendarle lahko širil na sedanji lokaciji, da bo mogoče v mestu urediti še kakšno parkirišče več in da bodo stanovalci blokov z neurejenim etažnim lastništvom lahko mirno spali s potrdilom o lastništvu stanovanja pod blazino.

Največjo dilemo pred odločitvijo je svetnikom predstavljala višina odškodnine in grenak priokus, da še nihče ni odgovarjal za zamujen vpis lastnine. Tudi zato so svetniki včeraj spomnili, da bi bil čas za to najti krivca in od njega zahtevati poplačilo odškodnine. Svetnik Miran Müllner je prepričan, da s tem Novo Gorico potomcem zapuščajo opeharjeno in zmrcvarjeno ter da ima mediacija vse znake koruptnosti. »Sedanji lastniki so SGP kupili za 600.000 evrov, zdaj pa bodo zanj dobili tri milijone,« se je spraševal o logiki in spomnil, da bi občina lahko za ta denar deset let subvencionirala vse športne programe. Za konec je svetnik Tomaž Zarifa županu položil na srce, naj se deblokada z zemljišči zdaj odrazi tudi v razvoju mesta: »Upam, da je doslej spalo zaradi tega.« no