»Trditev Bratuškove razumemo kot nepojmljivo demagoško prozorno taktiko iskanja alibija 'čistih rok' in prozorno bežanje proč od prevzema odgovornosti v situaciji, ko vlada posredno nadzoruje prodajo in z njo soglaša,« pišejo. Dodajajo, da je vlada navsezadnje največji ekonomski lastnik Mercatorja tako preko deležev državnih bank (NLB in NKBN), posojil, ki jih te banke in druge državne banke (SID, kmalu tudi Abanka) dajejo Mercatorju kot tudi preko deleža v Pivovarni Laško, ki jo preko posrednih lastniških deležev in danih kreditov obvladujejo državne banke.

»Logika 'primite tatu' in kazanje s prstom na druge vlade ne bo mogla razbremeniti in oprati madeža vseh posledic, ki bodo taki prodaji Mercatorja sledile. Kot je splošno znano, se špekulira o odprodaji okoli 15 podjetij (številka variira glede na razpoloženje ministra za finance in predsednice vlade) – računamo, da vsaj v tem primeru predsednica vlade ne bo uporabila iste izmuzljive retorike in trdila, da vsa ta podjetja prodaja nekdo drug in ne ta vlada,« opozarjajo v Solidarnosti in Odboru za pravično in solidarno družbo.

»Tako puhlega besednjaka že dolgo nismo imeli«

Dodajajo, da »tako puhlega besednega peskovnika že dolgo nismo imeli priložnosti slišati in zato si celo domišljamo, da so opozorila državljankam in državljanom, da jim nekdo meče pesek v oči, skorajda odveč, saj jih morajo oči skeleti kar same od sebe«. Prepričani so, da ni bolj patetične podobe »od podobe vodje, ki se izgovarja na druge« in da se jim zdijo besede premierke »skrajno manipulativne, neresne in nedostojne«.

Izrazili so tudi polno podporo preiskovalnim organom Republike Slovenije pri razkrivanju morebitne korupcije in nepravilnosti v procesu prodaje, državljanke in državljane pa pozivajo, da pokažejo svoje nestrinjanje s podpisom peticije proti prodaji Mercatorja na tem spletnem naslovu.

Med vidnejšemi člani Odbora za pravično in solidarno družbo, ki sicer šteje prek 700 članov, so Jože Pirjevec, Spomenka Hribar, Vuk Ćosić, Barbara Rajgelj, Matevž Krivic, Aleš Gulič, Aleš Debeljak, Rok Zavrtanik, Renata Salecl, Vlado Miheljak, Ljubo Bavcon in Matjaž Hanžek. Kot smo že poročali v tiskani izdaji Dnevnika, del članov omenjenega odbora ustanavlja stranko Solidarnost – za pravično družbo.