Trening v vročini ogroža življenje

Tudi popolnoma zdrav, mlad človek lahko doživi toplotni udar. Če se temperatura v telesu dvigne nad 42 stopinj Celzija, to namreč povzroči odpoved centra za regulacijo temperature. Bolnik ima visoko telesno temperaturo, motnje zavesti in se ne more potiti, zato je koža suha. V tem primeru potrebuje čimprejšnjo zdravniško pomoč, sami pa mu lahko pomagamo tako, da ga ohlajamo z vodo in ledenimi oblogami. Najbolje pa je to seveda preprečiti; ponavadi do toplotnega udara pride po dolgi direktni izpostavljenosti sončnim žarkom. Aplenc dodaja, da je treba uporabljati zdrav razum. Enourni trening v tej vročini lahko življenjsko ogroža mladega nogometaša. Zato se je v takem vremenu treba izogibati telesni aktivnosti. Aplenc priporoča, da gremo po opravkih zgodaj zjutraj, kar še posebno velja za starejše ljudi. Ti morajo, če temperature dosegajo 35 stopinj Celzija, ostati doma in poskrbeti za primerno temperaturo v stanovanju. Če nimajo hladilnih naprav, naj zgodaj zjutraj prezračijo stanovanje in čez dan zaprejo okna.

Posebna previdnost nujna pri otrocih in ljudeh, ki uživajo določena zdravila

Previdni morajo biti tudi ljudje, ki jemljejo zdravila za odvajanje vode in antidepresive, ki preprečujejo potenje. V teh primerih je potreben posvet z zdravnikom, ki lahko svetuje, kako naj pacient ravna, in zadostna količina popite tekočine.

Izpostavljenost soncu je lahko izredno nevarna za otroke. Zato naj starši otrok ne puščajo na neposrednem soncu in poskrbijo za primerna oblačila. V primeru, da zaznajo, da je z otrokom nekaj narobe; da je zaspan, drugačen, ima previsoko temperaturo, naj ga takoj odpeljejo k pediatru. Kot poudarja zdravnik, v tem primeru ni časa za ugibanje, saj so otroci izredno občutljivi, potek vsake bolezni je pri njih hitrejši in drugačen kot pri odraslih.

Rekordna vročina v Zagrebu

Hrvaški vremenoslovci opozarjajo na nadpovprečno visoke temperature, ki naj bi zajele celinski del države sredi tega tedna. V ponedeljek so v Zagrebu namerili 33,8 stopinje, kar je najvišja temperatura za 17. junij po letu 1927. Rekordno toplo, 23,3 stopinje, je bilo v ponedeljek tudi pri meteorološki postaji na Zavižanu na Velebitu.

Dvig temperature zraka bo takšen, da bodo vrednosti presegle kritične, kar bo zvišalo nevarnost toplotnega udara, ki lahko vpliva na zdravje ljudi, je ocenil načelnik oddelka za analize in napovedi hrvaškega hidrometeorološkega zavod Zoran Vakula.

Posebna previdnost starejših

Vročinski val je vremenski pojav, toplotni udar pa je posledica tega pojava na zdravje, je še pripomnil Vakula. Opozoril je, da morajo biti posebej previdne osebe, starejše od 65 let, in kronični bolniki, posebna pozornost pa velja tudi zdravju dojenčkov in majhnih otrok.

Posebej nevarno bo na Hrvaškem od danes do četrtka, ko pričakujejo, da bodo dnevne temperature v osrednji in vzhodni Hrvaški večinoma nad 33 stopinj Celzija, v nekaterih krajih tudi nad 35 stopinj. Čez noč bodo temperature nad 20 stopinj Celzija.

Drug teden bo malo manj vroče

Hrvaški mediji ob tem poudarjajo, da novi temperaturni rekordi ne bi smeli biti presenečenje. Vremenoslovci napovedujejo, da se bo toplo vreme nadaljevalo tudi prihodnji teden, čeprav ne bo tako vroče kot ta teden. Kakšen oblak bo možno videti čez vikend.

Na Zavižanu so v ponedeljek namerili rekordno dnevno temperaturo, ki je bila za slabih deset stopinj Celzija višja od siceršnjega junijskega povprečja.

Prvi letošnji vročinski val je dosegel Hrvaško potem, ko so prvi junijski teden zabeležili nadpovprečno hladno vreme. Konec maja in v začetku junija je hrvaške planinske vrhove tudi pobelil sneg.