Ulaga je postal predsednik po tistem, ko je zaradi škandala na kongresu Mednarodne smučarske zveze (FIS) v Južni Koreji odstopil Tomaž Lovše, a obenem podedoval ves športno-birokratsko-funkcionarski aparat, kateremu se mandat izteče šele s koncem olimpijske sezone 2014. To pomeni, da v izvršilni odbor, ki mora prižgati zeleno luč za vse ključne odločitve, ni mogel nastaviti vsaj peščice ljudi po svojem izboru. Na čelu administrativnega aparata v smučarski palači ga je pričakala direktorica Kürner-Čadova, ki jo je izbral prejšnji predsednik Lovše, da pogasi požar, ki ga je povzročil prejšnji direktor Matija Vojsk. Njeno individualno pogodbo o zaposlitvi do junija leta 2014 je potrdil izvršilni odbor, v katerem so jeseni 2011 sedeli isti ljudje kot včeraj, ko so glasovali za sporazumno razrešitev, čeprav so z njenim delom zelo zadovoljni. Če izvršilni odbor ne bi sprejel predloga o predsednikovem dogovoru z direktorico, bi to pomenilo, da Ulagi izreka nezaupnico in SZS bi bila v novi krizi.

Ulaga je tako skozi smučarsko vlado spravil še eno idejo, čeprav so mu pred 14 dnevi isti funkcionarji jasno povedali, da je s suspenzom Kürner-Čadove, ki ga je podpisal kar na daljavo med službeno potjo na Tajskem, prekoračil svoja pooblastila. Ulaga trdi, da slovo Kürner-Čadove spada v nabor ukrepov za zmanjšanje stroškov delovanja SZS, med katerimi so bili doslej znižanje plač nekaterim zaposlenim in prekinitev delovnega razmerja delavkama v računovodstvu. S tem nižanja prihodkov zaposlenim in morebitnih odpuščanj še ni konec. Ulaga si očitno tudi tako utira pot, da bi del funkcij prevzel kar sam, kar pomeni, da bi prek ene od funkcij morebiti postal profesionalni predsednik. V Sloveniji vlogo predsednikov panožnih športnih zvez opravljajo volontersko, izjema je bila za kratek čas le Nogometna zveza Slovenije, kjer je bil Ivan Simič nekaj mesecev zaposlen za polovični delovni čas.

Konec naveze Ulaga-Kürner Čad je vsaj navzven še toliko večje presenečenje, ker sta doslej v javnosti dajala vtis, da delujeta usklajeno. Še zlasti ker je bila Kürner-Čadova zaradi uspešne komunikacije vezni člen med samostojno ekipo šampionke Tine Maze in SZS. Zdaj bo Andrea Massi moral komunicirati z direktorjem alpskih smučarskih reprezentanc Dušanom Blažičem.

Kako Ulaga opravlja svoje delo, bodo na skupščini povedali klubi, ki imajo glasovalno pravico. Lani je bil izvoljen z veliko večino. Zato se je sprememb lotil v slogu športnika zmagovalca, a bi včasih potreboval tudi nekaj veščin politika za sklepanje kompromisov. Najprej ga septembra čaka skupščina s spremembo statuta, za katero si Ulaga želi, da bi imel predsednik SZS več pristojnosti, in če z njimi ne bo uspešen, se lahko zgodi, da bo odstopil. Januarja prihodnje leto bo volilna skupščina, da bo nova ekipa štiriletno delo lahko začela takoj po koncu olimpijske sezone.