Glede frizur in oblek je zadeva celo splošno jasna in v tej rubriki tudi že obravnavana, vendar pa se zadeve pač ne končajo zgolj pri tem. Nemara še bolj tankočutna indoktrinacija zvezdnikov na običajno črvovje se dogaja v polju gibov. Drže telesa. Načina premikanja. Hoje. In glede tega je LeBron James, košarkar Miami Heats ter bojda največji živeči košarkar (spet odvisno od izida letošnje končnice seveda), ta hip prelomen. Kulturno gibalno revolucionaren, bi lahko tudi rekli.

Ne samo ker je sposoben s sredine terena zadeti tako, da vrže iz skoka, kar priča o težko pojmljivi sili in moči. Tudi zaradi svoje hoje. LeBron James namreč hodi in teče tako, da ima stopala obrnjena navzven. Kot racman. To je pa za košarkarja nenavadno. Za razliko od nogometašev. Dedič takšnih stopal je tudi naš Goran Dragić, ki takisto odstopa od standardov, kar pa je vendarle druga zgodba, ker človek pač še ni odločal finala NBA. Pred LeBronom je bila splošno sprejeta pravilna oziroma modna drža stopal navznoter. Caplsko kratkohlačniško. In ljudje so se trudili tako postavljati stopala, pa čeprav to niti ni bil njihov naravni položaj. Tipi, ki so hodili kot LeBron, so veljali za nestandardne in čim si videl človeka, da hodi tako prostodušno in nevkalupljeno, si bil celo lahko sumničav v njegovo znanje.

Redki so bili, ki se jih je mogoče spomniti, da so tekli ali hodili tako. Na pamet mi na primer pride Arsenije Pešić, starodavni center Partizana iz osemdesetih, ki je imel podobno postavo kot LeBron. Vendar pa Arsenije ni vodil žoge, ampak je zgolj skakal. Takrat takšnim ljudem še niso zaupali vloge branilca. LeBron je pa vse. Tudi graditelj igre, če je treba. To po eni strani priča o tem, kako zelo sta napredovala trening in miselnost, prek LeBrona pa je ta drža dobila legitimnost kot modna.