Če mladi niso pripravljeni na spolni odnos, naj ga zavrnejo, če pa pride do spolnega odnosa, naj obvezno uporabijo kondom, so zapisali v skupnem sporočilu za javnost. Če so mladi imeli nezaščiten spolni odnos, naj se testirajo. Hitro odkrita okužba omogoča uspešnejše zdravljenje, s tem pa se tudi prepreči širjenje okužbe, opozarjajo v sporočilu.

Za preprečevanje okužbe z virusom hiv je še zmeraj najpomembnejša preventiva, zato zdravstveni delavci svetujejo pravilno uporabo kondoma ob vsakem tveganem spolnem odnosu, pomembna je tudi obojestranska zvestoba, omejevanje števila spolnih partnerjev, komunikacija med spolnimi partnerji o odgovorni in varnejši spolnosti ter odlašanje s spolnimi odnosi.

Poleg opozoril glede preventivnih ukrepov si zdravstveni delavci prizadevajo tudi za destigmatizacijo testiranja na okužbo s hiv. V Sloveniji je v primerjavi z ostalimi evropskimi državami še vedno razmeroma malo testiranj na okužbo z virusom hiv, število okuženih pa naglo narašča.

Zdravstvene ustanove testiranje še posebej priporočajo vsem, ki imajo nezaščitene spolne odnose, moškim, ki imajo spolne odnose z moškimi, prav tako ga priporočajo uživalcem drog, ki si izmenjujejo igle.

Testiranje priporočajo tudi osebam, ki se ukvarjajo s prostitucijo, osebam, ki kažejo znake spolnih bolezni, osebam, ki pogosto menjavajo spolne partnerje, in osebam, ki potujejo v dežele, kjer je možnost okužbe s hiv večja in imajo tam spolne odnose.

Zaupno testiranje v breme zavarovalnice je na zahtevo bolnika mogoče opraviti pri izbranem družinskem zdravniku, dostopno je tudi na posebnih testirnih mestih po vsej Sloveniji. Prostovoljno anonimno brezplačno testiranje s svetovanjem pa je na voljo tudi v obeh univerzitetnih kliničnih centrih, v Ljubljani in Mariboru.

Aids v razvitem svetu ni več smrtna bolezen, če je okužba s hiv pravočasno prepoznana in se zdravljenje začne dovolj zgodaj. Tudi predsodki, povezani z okužbo s hiv, so v družbi še zmeraj močno prisotni, kar okuženim otežuje odločitev za testiranje in zdravljenje ter kasneje povzroča hude stiske zaradi strahu pred razkritjem in s tem povezane stigmatizacije.

Večina okužb se zato odkrije šele v napredovanem stadiju, s čimer zamujamo možnosti za uspešnejše zdravljenje, opozarjajo zdravstvene ustanove, ki si zato z obveščanjem javnosti prizadevajo za destigmatizacijo na tem področju.