Snežana Rodič je bila junakinja finala atletskega pokala Slovenije, ki je v soboto in nedeljo v odličnih vremenskih razmerah potekal v Novi Gorici, služil pa je kot izbirno tekmovanje za sestavo reprezentanc za nastop na evropskem ekipnem prvenstvu konec tedna v Kaunasu (ta bo znana danes, ko jo bo sestavil predsednik strokovnega sveta Martin Steiner). Atletinja Massa je za enajst centimetrov izboljšala osebni rekord v troskoku (14,58 metra) ter dosegla normo A za nastop na svetovnem prvenstvu v Moskvi. Rodičeva je po Primožu Kozmusu, Barbari Špiler in Martini Ratej četrta slovenska atletinja, ki si je priborila nastop na vrhuncu sezone v Rusiji. Snežana Rodič je sijajno pripravljenost potrdila tudi včeraj, ko je v skoku v daljino za centimeter izboljšala osebni rekord (653 centimetrov) ter premagala slovensko rekorderko Nino Kolarič (640 centimetrov).

Finale atletskega pokala Slovenije, v katerem so tako v moški kot ženski konkurenci zmagali atleti Massa iz Ljubljane, je zaznamoval tudi škandal, ki ni dobil epiloga in se bo po besedah slovenskega rekorderja v skoku v višino Rožleta Prezlja nadaljeval. »Izredno sem razočaran. Trdo garam, da bi dosegel normo za nastop na svetovnem prvenstvu (228 centimetra – op. p.). Poleg tega so bili v Novi Gorici dobri pogoji, tekma je bila na domačem terenu... Potem pa ne morem tekmovati, ker so blazine nevarne za zdravje, zato sem se odločil, da zapustim prizorišče. Toliko nepravilnosti je bilo, da težko vse naštejem. Blazine so stale na 37 centimetrov visoki podlagi, dovoljenih je le deset centimetrov, zgornje pokrivalo ni prekrilo celotne blazine. Povrhu je blazina razpadala in je pretrda. V praksi se to čuti tako, kot bi padel na mizo. Blazina bi morala biti primerno odbojna. Se pravi, da bi morala vrniti toliko sile, kolikor jo dobi. Stare blazine pa so sestavljene iz pene, ki se strdi. Očitno se funkcionarjem žvižga za nas atlete. Iz nas se delajo norca. Na atletskem pokalu Slovenije pričakuješ dobre pogoje,« je bentil Rožle Prezelj, potem ko sta s trenerjem in očetom Dušanom napisala uradni protest, se usedla v avto in odhitela v Kranj na trening. Protest je bil v nadaljevanju popoldneva zavrnjen, Prezelj pa je napovedal, da bo dokazal nepravilnosti, in dejal, da ima dovolj dokazov ter da ima vsega skupaj čez glavo. Ljubitelji atletike se bržčas spominjate lanskega škandala, ki se je zgodil v Kopru, prav tako pa so igrale vlogo blazine...

Čeprav je bila s svojim dosežkom 68,73 v metu kladiva Barbara Špiler nezadovoljna, je v Novi Gorici pokazala dobro pripravljenost. Podobno je bilo s slovensko rekorderko v metu kopja Martino Ratej (61,86 metra). Jan Žumer je potrdil svoj primat v teku na 100 in 200 metrov. Sprinterji so imeli prvi dan izjemno močan veter v prsi, zato rezultati niso bili najboljši, posledično pa je rezultat Marine Tomič (–2,5 m/s) v teku na 100 metrov ovire (13,39) boljši, kot se zdi na prvi pogled. Nekateri veterani slovenske atletike so dokazali, da so na domačem terenu še vedno nepremagljivi in v reprezentanci nenadomestljivi. To velja predvsem za Damjana Zlatnarja v teku na 110 metrov ovire, prepričljivo najboljši pa je bil tudi Andrej Batagelj v troskoku (15,65 metra).