Aleksander Ovečkin je športnik, o katerem se govori, kamor koli stopi. Velja za kontroverznega in strastnega igralca hokeja na ledu. Glede na hokejsko znanje in predanost panogi je postal eden največjih športnih zvezdnikov tretjega tisočletja, igre v dresu Washingtona pa so mu v zadnji sezoni NHL prinesle že tretji naziv najkoristnejšega igralca severnoameriške poklicne hokejske lige po izboru tamkajšnjih novinarjev. To mu je uspelo že v letih 2008 in 2009. Tokrat je za zgolj 32 točk, kar je najmanjša razlika v zadnjem desetletju, prehitel svojega velikega rivala iz Pittsburgha Sidneyja Crosbyja, s katerim zaradi posebnega tekmovalnega odnosa verjetno ne bi spil niti vrčka piva.

Raje tekel po stopnicah, kot šel v dvigalo

Danes sedemindvajsetletni Ovečkin je ljubezen do hokeja našel zelo zgodaj. Pravzaprav že pri dveh letih, a takrat še nezavedno, ko je v Moskvi v trgovini z igračami pri priči zagrabil hokejsko palico in je ni hotel spustiti iz rok. Starša, oče Mihail je bil profesionalni nogometaš, mama Tatjana pa dobitnica olimpijske zlate kolajne v košarki s Sovjetsko zvezo, sta ga sprva pošiljala na nogometno in košarkarsko igrišče, a mu je bil hokej ljubši. Ko je bila v televizijskem prenosu kakšna hokejska tekma, je imel mali Aleksander vedno pod nadzorom daljinski upravljalnik. Bil je zagrizen športnik, še preden je šel v prvi razred osnovne šole. Ker je imel preveč energije, je do stanovanja v desetem nadstropju tekel po stopnicah, namesto da bi uporabljal dvigalo.

S hokejem ga je pobliže seznanil njegov starejši brat Sergej, v hokejsko šolo pa se je vpisal pri osmih letih. Ker starši niso imeli možnosti, da bi ga vsak dan peljali na trening, je to obveznost opravljal kar Ovečkinov prvi trener, ki je v njem videl izrazit hokejski talent. Aleksandrovi najtesnejši prijatelji znajo povedati, da je tako strasten do hokeja predvsem zaradi zgodnje smrti brata Sergeja v prometni nesreči, ki ga je močno prizadela, zato je na ledu postal še bolj odločen. Leta 2001 je podpisal prvo pogodbo z mestnim klubom Dinamo, kjer je opazno napredoval. Vstop med največje zvezdnike v NHL je bil tako logična poteza. V Washington je prestopil leta 2005, kjer uspešno nastopa še dandanes.

Nikdar ne bi živel z Američanko

Za širšo javnost je zelo zanimivo tudi Ovečkinovo zasebno življenje. Družinsko idilo uživa z rusko teniško igralko in pravo lepotico Marijo Kirilenko. Navdih je našel pri mami in očetu, ki sta poročena že leta. Zase pravi, da ni ženskar in da to nikdar ne bo postal. Američani ne bodo pozabili, ko je Ovečkin v nekem intervjuju dejal, da nikdar ne bi mogel skočiti v partnersko razmerje s kakšno Američanko, saj so mu Rusinje mnogo bolj simpatične, iskrene in se bolje znajdejo v kuhinji. A po drugi strani pravi, da bi po koncu kariere z veseljem ostal v prestolnici Združenih držav Amerike. »Tu imam vse na razpolago. Vsako stvar lahko naročim in kupim prek interneta, kar mi prihrani ogromno časa. V Moskvi je marsikaj drugače,« je razložil.

Primerjali so ga že z upokojenim košarkarskim asom Michaelom Jordanom, zaradi česar je bil ganjen. Ima zmagovalen karakter in nos za doseganje golov. Če ne bi mogel več igrati hokeja, ne ve, kaj bi počel s samim seboj. »Hokej je vse, kar imam. Želim biti najboljši v vseh pogledih. Zato moram garati in se učiti. Vsak dan. Le tako mi bo lahko uspelo,« je odločen. Nekoč je dejal, da se vsakič podredi moštvu ne glede na okoliščine. Če bi mu trener rekel, naj gre v gol in odigra tekmo v vlogi vratarja, bi šel. Soigralci iz Washingtona znajo povedati, da je Ovečkin njihov vodja na ledu. Kot je dejal sam, se še nihče ni pritožil nad njegovo včasih sebično igro, ko ploščka ne spravi do soigralcev, ampak raje poskusi s strelom, pa četudi iz nemogočega položaja. »Moja naloga je tresti nasprotnikove mreže. Če ne bom streljal, ne bo golov,« odgovarja kapetan.

Za Armstronga je kot dinamit

Zanimivi so odzivi njegovih nasprotnikov na ledu. Jarome Iginla iz Pittsburgha je nekoč izjavil, da je prav neverjetno, kako lahko Ovečkin zdrži toliko naletov na ledu, ko se tekmeci zaletavajo vanj, ko ga želijo zaustaviti. Dany Heatley iz Minnesote je rekel, da je Ovečkin eden najboljših hokejistov v igri ena na ena. Trener St. Louisa Ken Hitchcock je priznal, da se takšni igralci, kot je Ovečkin, rodijo na deset let. »Če bi živel v Washingtonu, bi vsako leto odštel veliko denarja za sezonsko vstopnico. Samo da bi ga lahko občudoval v živo,« je dejal Hitchcock, nekdanji hokejist Derek Armstrong pa je slikovito opisal, da je »Ovečkin kot dinamit, ki leti po ledu«.