Čeprav se konec tedna ni najbolje začel za Lorenza, saj je moral v kvalifikacijah priznati premoč tekmecu iz Hondine ekipe Pedrosi, ki je za nameček dosegel še rekord proge, pa se je dirka nato razpletla povsem po njegovih željah. Odličen start je Lorenza potisnil na prvo mesto, Marquez se je s šestega izhodišča prebil do tretjega mesta in dihal za ovratnik moštvenemu sotekmovalcu Pedrosi, drugi iz kvalifikacij Britanec Cal Crutchlow pa je kot španski izzivalec zdržal le šest krogov, potem pa odstopil.

Lorenzo je prvi v sezoni, ki je zmagal na treh dirkah

Tretja zmaga v zadnjih štirih letih na domačem terenu je Lorenzu omogočila, da je še nekoliko zmanjšal zaostanek v skupnem seštevku. Zdaj ima 116 točk, sedem manj od Pedrose, obenem pa je prvi v sezoni, ki je zmagal na treh dirkah, potem ko je bil prvi že v Katarju in Mugellu. Skupno ima svetovni prvak na svojem računu zdaj že 26 zmag, kar pomeni, da je na večni lestvici najboljših na sedmem mestu.

V zadnjih krogih je bil najbolj zanimiv boj za drugo mesto med obema Hondinima dirkačema, v katerem bi Marquez skorajda naredil napako, saj se je s svojim sprednjim kolesom dotaknil zadnjega kolesa motorja Pedrose, a se je po sunku vseeno obdržal v sedlu, nato pa le nekoliko popustil in ni več skušal napasti, tako da se je zadovoljil s tretjim mestom. Pod stopničkami je končal drugi Yamahin voznik, italijanski zvezdnik Valentino Rossi, peti je bil Nemec Stefan Bradl, šesti pa Britanec Bradley Smith, ki je s tem dosegel izid kariere.

»Dirka je bila ena najbolj zahtevnih letos, predvsem zaradi hude vročine. Vesel sem, da sem po startu takoj našel svoj ritem, proti koncu pa sem imel dovolj prednosti, da se mi ni bilo potrebno boriti povsem na meji,« je domačo zmago pospremil zadovoljni Lorenzo.

Španci niso bili v ospredju zgolj v najmočnejši konkurenci

Pol Espargaro je dosegel drugo zmago v sezoni, v razredu moto2 se je španskim motociklistom trojna zmaga izmuznila, kajti ob drugem Estevu Rabatu je bil tretji Švicar Thomas Lüthi. Razplet dirke je bil tesen, Rabat je zaostal le 81 tisočink. Skupno vodstvo je kljub danes le četrtemu mestu obdržal Britanec Scott Redding (114 točk), drugi je Espargaro z 79.

V najšibkejšem razredu moto3 je Luis Salom z zmago, drugo zaporedno in tretjo v sezoni, prevzel skupno vodstvo v SP. Domačini so bili tudi na tej dirki zelo negostoljubni, saj so zasedli prvih pet mest, na stopničkah pa sta ob Ponsu končala še Alex Rins in Maverick Vinales. Slednji je zdaj padel na drugo mesto v SP, a ima le pet točk zaostanka za Salomom.

Naslednja postaja v koledarju SP bo čez 13 dni nizozemski Assen, kjer se bodo dirkači po tradiciji pomerili že v soboto.