Omenjena odločitev sodišča razveljavlja trideset let staro določbo, ki je dovoljevala patentiranje človeških genov. S tem so razveljavljeni tudi patenti podjetja Myriad Genetics Inc., ki je postalo še bolj znano z nedavno odločitvijo Angeline Joli po odstranitvi dojk. Podjetje je namreč patentiralo dva gena, ki naj bi povečevala možnost nastanka raka na dojki. Patent jim je omogočal tudi izvajanje testov BRACAnalysis.

„Smatramo, da je človeški DNK zapis produkt narave, zato izolacija določenih genov ne sme pomeniti možnosti za patentiranje,“ so zapisali v razsodbo. Podjetje Myriad pa le ni postalo popolni poraženec. Umetno ustvarjen DNK je namreč vseeno dovoljeno patentirati. Ameriški urad za patente je sicer v zadnjih tridesetih letih vztrajno nagrajeval patente, ki so temeljili na človeškem genskem zapisu.

Ameriška igralka Angelina Jolie je v pismu, ki so ga prejšnji mesec objavili v New York Timesu, razkrila, da je spomladi zaradi dedne genetske obremenjenosti z rakom dojk opravila preventivno kirurško odstranitev dojk.

Za poseg se je Joliejeva odločila, ko so ji zdravniki povedali, da ima mutacijo gena BRCA1, ki zelo poveča tveganje, da zboli za rakom.

»Zdravniki so ocenili, da je tveganje, da zbolim za rakom dojk, 87-odstotno, da zbolim za rakom jajčnikov, pa 50-odstotno. Ko sem spoznala, da je to moja realnost, sem se odločila, da bom delovala proaktivno in zmanjšala to tveganje, kolikor le lahko. Zato sem se odločila za preventivno dvojno mastektomijo,« je zapisala v pismu, ki ga je naslovila Moja zdravstvena odločitev. K odločitvi Joliejeve je pripomoglo dejstvo, da je za rakom jajčnikov umrla njena mama, in sicer v starosti 56 let, potem ko se je skoraj deset let borila s to boleznijo. Angelino Jolie, ki je stara 37 let, so operirali v bolnišnici Pink Lotus Breast Center v Kaliforniji, zdravljenje pa je končala 27. aprila. V pismu je natančno opisala, kako je potekalo trimesečno zdravljenje, ki je ob odstranitvi tkiva dojk vključevalo tudi rekonstrukcijo dojk z vstavitvijo prsnih vsadkov.