Dvainosemdeset dni pred prvo tekmo predtekmovanja evropskega prvenstva v košarki je Jesenice obiskala delegacija Košarkaške zveze Slovenije z generalnim sekretarjem Iztokom Remsom na čelu in ugotovila, da priprave potekajo povsem po načrtu in da se obeta odlična organizacija in pravi športni spektakel, kakršnega si Zgornjesavska dolina tudi zasluži. »Vesel sem, da bo na Jesenicah zaradi evropskega prvenstva ostala taka zapuščina, kot je prenovljena dvorana. Prvič javno povem, da smo Jesenice med kandidati za organizacijo izbrali po tem, ko so bile med vsemi najbolje ocenjene. Danes vidim, da bodo naše zaupanje upravičile,« je dejal Rems.

Ob obisku inšpektorice se gradbišče izprazni

Pogled na dvorano Podmežakla in predvsem pogovor z delavci pa kažeta še drugačno sliko. Prvi obrisi obnove sicer res kažejo na to, da se Jeseničanom obeta prava športna lepotica, a gradnja glede na videno in slišano zagotovo ne bo končana pred 30. junijem, kar je sicer predvideni rok za dokončanje gradnje. Delavci pa povedo še druge zgodbe. »Kot številni drugi sem tudi sam delal za enega od podizvajalcev na črno. Obljubljenih nam je bilo pet evrov na uro, na roke seveda. Delali smo po deset ur na dan vse od začetka aprila. Stanovali smo na Bledu, se vsak dan na lastne stroške vozili na Jesenice, si plačevali malico in podobno. Od obrtnika, za katerega sem delal, sem do zdaj dobil zgolj 500 evrov,« je povedal eden od delavcev (ime hranimo v uredništvu). Kar je najbolj zanimivo, je, da jih po njegovih besedah, ki so jim pritrdili tudi drugi, vsaj tretjina dela na črno. »Ko je prišla inšpektorica, katere prihod smo tako ali tako vedeli vnaprej, se je gradbišče skoraj izpraznilo, vsi smo odšli iz dvorane skozi zadnja vrata in počakali, da se obisk poslovi,« je še dejal naš sogovornik.

Njegov delodajalec je zgodbo bolj ali manj potrdil. »Naj se ve, kako se v tej državi dela! Delo bomo opravili, tudi delavci bodo dobili plačilo, sam pa bom moral vzeti še posojilo, da bom plačal penale, saj vseh del do konca meseca ne bomo končali. Tudi preostali obrtniki pravijo, da bodo delali z izgubo. Doslej nisem dobil niti evra, posel je vreden 25.000 evrov,« je dejal obrtnik, ki je želel ostati neimenovan. Potrdil je, da zanj delajo delavci na črno. »Tudi drugi tako delajo, drugače ne bi preživeli. Davki so previsoki, konkurenca 'fušarjev' pa nelojalna,« je razložil eden od podizvajalcev obnove dvorane Podmežakla.

Desetmilijonska naložba

Celotna obnova bo sicer stala več kot šest milijonov evrov, od tega bo občina Jesenice polčetrti milijon dobila od Evropske unije. Če pa prištejemo še stroške gradnje vzhodne tribune, njena popravila in vso dokumentacijo, se vrednost gradnje praktično nove dvorane Podmežakla povzpne do desetih milijonov evrov. »Določena dela izvajalcem plačujemo sproti, prav tako nam zakon zdaj omogoča, da neposredno izplačujemo tudi podizvajalcem, tako da bodo vsi prejeli plačilo. Res pa je, da so cene nizke, roki gradnje pa kratki. Nekaj zamika pri dokončanju del bomo tolerirali, sploh če gre za objektivne okoliščine in dodatna dela. Zavedamo se tudi problema delavcev na črno. Vse izvajalce smo opozorili tudi na to, da smo zahtevali redne inšpekcijske preglede,« pa je pojasnil direktor jeseniške občinske uprave Vitomir Pretnar.

Direktor Eurobasketa 2013 Aleš Križnar je dejal, da si potek obnove ogledujejo vsak teden: »In vsakič smo presenečeni, koliko se v tednu dni lahko naredi.« Vodja lokalnega organizacijskega odbora Silvo Poljanšek pa je zatrdil, da bo dvorana povsem nared do pripravljalne tekme slovenske reprezentance z Bosno in Hercegovino 16. avgusta. »Izkušnje s prejšnjih prvenstev kažejo, da so se dvorane 'šminkale' še dan pred prvo tekmo. Devet dni pred začetkom prvenstva v Kaunasu dvorana ni imela še niti oken, pa je bila organizacija potem izvrstna,« je k temu dodal sekretar KZS Iztok Rems. Tudi če gre verjeti vpletenim, da bo dvorana gradbeno pripravljena, pa je drugo vprašanje, ali bo imela tudi vsa potrebna dovoljenja. Spomnimo, po koncu gradnje vzhodne tribune so na uporabno dovoljenje na Jesenicah čakali dve leti in pol!

Vstopnice prvega julija

Pomenljivo je tudi to, da vstopnic za tekme na Jesenicah še ni mogoče kupiti, medtem ko so tiste za finalne obračune v Stožicah že pošle. »Vstopnice za skupinski del tekmovanja bomo dali v prodajo prvega julija. Glede na to, da ne vemo, koliko bo na voljo sedežev, kakšen bo sedežni red in koliko bo akreditiranih novinarjev, si nismo mogli privoščiti, da bi jih prodajali prej,« je pojasnil Aleš Križnar. Sicer pa je na voljo še nekaj vstopnic za drugi del tekmovanja, medtem ko jih za polfinale in finale v redni prodaji ni več mogoče kupiti, saj so tekme razprodane. Na Jesenicah si sicer zaradi atraktivne »balkanske« skupine s primesmi Baltika obetajo odličen obisk. Navijači ter udeleženci bodo nastanjeni v Kranjski Gori, na Bledu, v Bohinju in v Lescah, saj Jesenice nastanitvenih zmogljivosti praktično nimajo. V uradnem biltenu je tako kot nastanitvena možnost navedena tudi koča na Golici, do katere je mogoče priti po strmem pobočju le peš... Med prvenstvom bodo organizirali dve navijaški coni, in sicer pred dvorano in glavno na Stari Savi, zaradi česar bo spremenjen tudi prometni režim v tem delu Jesenic.