Gorica, Ajdovščina.Kaže, da se bo prej začela proizvodnja Pipistrelovih letal virus in panthera v Kazahstanu, kot pa bo zgrajena nova hala za proizvodnjo panther na letališču na Rojah v Italiji, ki ga upravlja družba Aeroporto Amedeo Duca d'Aosta.

Potem ko je prvi mož ajdovske tovarne ultralahkih letal Ivo Boscarol ob postavitvi temeljnega kamna za proizvodno halo v Italiji sredi marca lani razglašal, da bodo halo postavili v letu dni, pa so se dela zavlekla. Najprej zaradi nepredvidenega odkritja ogromnih količin azbestnih odpadkov, pozneje pa zaradi neeksplodiranih ostankov iz prve svetovne vojne. Uničili so jih kar 28, med njimi tudi 400 kilogramsko 305-milimetrsko granato avstrijske izdelave.

Čeprav Boscarol ne daje izjav o dogajanju na goriškem letališču, pa je bilo mogoče le izvedeti, da naj bi gradnjo nadaljevali še ta mesec. To je povedal Ariano Medeot, predsednik družbe, ki upravlja goriško letališče. Če se bodo držali rokov, naj bi proizvodno halo dogradili do konca prihodnjega leta. Ajdovski podjetnik je pred časom dejal, da že izbirajo materiale in izvajalca za gradnjo objekta in da se očitno bolj mudi novinarjem kot pa Pipistrelu, ki si je postavil rok za dokončanje gradnje – leto 2015.

Naj spomnimo, da bodo proizvodno halo in spremljajoče objekte zgradili na južnem delu letališča, kjer so pridobili tri hektarje veliko zemljišče in potrebno koncesijo, zaposlili pa naj bi 250 ljudi. Panthero bodo v Gorici izdelovali predvsem za ameriški trg, selitev pa opravičujejo tudi z manjšim številom vetrovnih dni, kot jih imajo na ajdovskem letališču, in s tem, da napis »made in Italy« na zahodu bolje sprejemajo kot »made in Slovenia«.

Nekateri mediji so poročali, da naj bi Ivo Boscarol te dni za 100 milijonov evrov prodal tehnologijo za izdelavo dvosedežnega virusa in štirisedežne panthere Kazahstanu, kjer načrtujejo proizvodnjo 550 letal. Z denarjem od prodaje pa naj bi ajdovski podjetnik financiral tudi gradnjo tovarne v Gorici in zagotovil dovolj sredstev za plačilo delavcev v ajdovski tovarni. Ultralahka letala, narejena v Kazahstanu, naj bi prodajali tudi na Kitajsko in celo v Rusijo. Podoben posel, kot ga je sklenil v Kazahstanu, Boscarol napoveduje tudi za Nigerijo.jal