Letošnja atletska sezona je precej specifična, saj so vremenske razmere po vsej Evropi krojile dosežke. Povečini je bilo mrzlo in deževno, zato tudi dosežki številnih atletov v tej sezoni niso takšni, kot bi si želeli. Kot kaže, bodo imeli slovenski atleti danes in jutri v Novi Gorici ugodne razmere, da bodo lahko pokazali svoje znanje.

V tej sezoni so si vozovnico za Moskvo, kjer bo avgusta svetovno prvenstvo, priborili trije atleti. Vsi med njimi so metalci – Primož Kozmus, Barbara Špiler (oba kladivo) in Martina Ratej (kopje). Po videnem v tej sezoni sta najbliže Moskvi dve atletinji, in sicer Marina Tomič v teku na 100 metrov ovire in Snežana Rodič v troskoku. Prva je od norme oddaljena osem stotink, Rodičeva pa deset centimetrov.

Snežana Rodič je predvčerajšnjim uspešno tekmovala na mitingu diamantne lige v Oslu. Le šest centimetrov jo jo ločilo do tretjega mesta. Svoj nastop je v izjemno močni mednarodni konkurenci sklenila na 4. mestu. »Da Snežana na vsak način lovi normo za nastop na svetovnem prvenstvu, je bolj novinarska raca. Snežana za takšen dosežek potrebuje le malce boljše razmere, kot jih je imela na dosedanjih mitingih, saj je sposobna daljših skokov od 14,20, kolikor znaša norma,« pravi trener Srdjan Djordjevič ter dodaja: »Snežana bo v Novi Gorici zanesljivo tekmovala danes v troskoku, ima pa ambicije tudi v skoku v daljino. Toda nedeljski nastop je še pod vprašajem, saj bo odvisen od počutja. Pot v Oslo, tekma in pot nazaj so ji namreč v zadnjih treh dneh pobrale precej moči.« Glede na to, da je Snežana Rodič v tej sezoni v skoku v daljino že skočila 640 centimetrov, se v primeru, da bo nastopila, obeta zanimiv dvoboj z Nino Kolarič.

Izmed boljših slovenskih atletov bo manjkal le Primož Kozmus, ki v teh dneh končuje najtežji del intenzivnih priprav na novo sezono. Zanimivo bo videti, s kakšno pripravljenostjo je iz ZDA pripotovala v Slovenijo skakalka ob palici Tina Šutej. Skakalec v višino Rožle Prezelj bi se moral po večmesečni odsotnosti vsaj približati normi na nastop v Moskvi (228 cm), če je ne doseči. Martini Ratej bi dal krila met prek 63 metrov, s katerim bi metalka kopja dokazala, da se forma dviguje. Magično mejo 70 metrov, ki se ji je že večkrat približala, si želi v metu kladiva preseči Barbara Špiler.

Spored pokala Slovenije, sobota, moški: 100 m, 400 m, 5000 m, 110 m ovire, 3000 m zapreke, 4x100 m, daljina, palica, krogla, kopje, ženske: 100 m, 400 m, 1500 m, 5000 m, 100 m ovire, 4x100 m, troskok, višina, disk, kladivo, nedelja, moški: 200 m, 800 m, 3000 m, 400 m ovire, 4x400 m, troskok, višina, disk, kladivo, ženske: 200 m, 800 m, 3000 m, 400 m ovire, 3000 m zapreke, 4x400 m, daljina, palica, krogla, kopje. Otvoritev tekmovanja bo na stadionu v Novi Gorici v soboto ob 16.20, v nedeljo pa bodo končne odločitve od 16. do 20. ure.