Tudi Evropa pozna nešteto neodvisnih in »naredi sam« scen in skupnosti, ki preskakujejo kulturne, jezikovne, nacionalne, ideološke, zgodovinsko-politične razlike ter predstavljajo zdravi duh internacionalizma, vse tisto, kar naj bi Evropa bila, a od česar se uradna evropska politika očitno vedno bolj odmika. Eden od indicev je za včeraj napovedani podpis novega prostotrgovinskega sporazuma med EU in ZDA, ki načelo kulturne izjeme nadomešča z načelom svobodne konkurence in popolne liberalizacije kulturnega trga, kar vodi tako k ukinjanju državne in evropske podpore kulturi in umetnosti kot razgradnji raznolikosti in večkulturnosti, se pravi evropskega načina življenja, s katerim se Evropejci tako radi šopirimo.

Čeprav se je marsikatera evropska mreža preračunljivo vzpostavila zaradi črpanja sredstev iz evropskih skladov, se najbolj ustvarjalen in ploden del mednarodnega sodelovanja odvija mimo utečenih uradnih kanalov. Stara celina ni bil nikoli bolj povezana na kulturno-umetniški ravni, kot je zdaj. Drugače si ne znam razložiti, od kod toliko (zanimivih) koncertov neangloameriških izvajalcev. Kino Šiška je gostil serijo nordijskih glasbenih imen. V Aksiomi na Komenskega v Ljubljani se je odvijal mednarodni minifestival Zvok organizma – Organizem. Pred tedni so nas Driving Dead Girl in Too Tangled soočili z belgijsko rockovsko produkcijo. Prejšnji teden so v Channel Zero nastopili poljski progresivci Riverside, v sredo v Gromki pa ruski industrijski šamani Asian Women On The Telephone. Del te mreže je tudi koncertni ciklus Pozor! Nov bend na vidiku! v Gali hali. Še bolj krasen primer samoiniciative pa je bila tridnevna turneja Tears From Ears, pod okriljem katere so se pred dvema tednoma skupine Automassage, Trus!, Hexebrutal, It’s Everyone Else in Nikki Louder predstavile v Gradcu, Murski Soboti in Ljubljani.

Predolg spisek tovrstnih gostovanj tudi drugod po Sloveniji ter mednarodnih sodelovanj in vezi naj sklenem z napovedjo jutrišnjega koncerta v mariborskem Gustafu, kjer bo v sklopu koncertnega programa ob devetnajsti obletnici zasedbe Pekarne nastopila milanska zasedba Fuzz Orchestra. Primerjati to gostovanje z nastopom skupine AreA maja 1978 na koprskem Titovem trgu skupaj s skupinama Buldožer in Pankrti bi morda res bilo pretirano, vsekakor pa gre za potomko bogate italijanske tradicije radikalne levičarske misli skozi progresivni rock, ki nas svari pred državno tiranijo in korporativnim despotizmom.