A na trgu je rešitev za tovrstne težave vedno več. Tako je na primer mogoče kupiti posebne nosilce in prtljažnike za kolesa, nosilce za smuči in opremo za vodne športe (kajak, kanu, deske z jadri ali brez, ribiško opremo...), košare za tovor in podobno. Najpogostejša in tudi najbolj učinkovita rešitev prostorskih težav pa so zagotovo strešni kovčki. Njihova prostornina je namreč pogosto celo večja od osnovne prostornine avtomobilovega prtljažnika. Če spadate v zgornjo kategorijo in ne boste imeli težav s shranjevanjem, ko kovčka ne potrebujete (vožnja z njim namreč brez potrebe močno poveča porabo in ne nazadnje onesnaževanje okolja), si ga je vsekakor smiselno omisliti. Pri tem pa je pametno upoštevati nekaj nasvetov: kovček mora biti enostaven za montažo, imeti mora veliko prostora, biti mora odporen na vodo, vlago in temperaturne spremembe ter oblikovan tako, da kljubuje sunkom vetra, ključavnica mora biti kakovostna, da prepreči morebitno krajo... Vse to pa seveda stane, zato se pri nakupu v velikem loku izognite najcenejšim cenenim izdelkom, ki vam lahko v končni fazi prinesejo več škode kot koristi. Če pa kovček potrebujete le tu in tam, je precej bolj smiselna rešitev njegov najem, ki ga tudi pri nas nudi kar nekaj ponudnikov.

Se pa z dodatnim tovorom na strehi ali zadku avtomobila močno spremenijo tudi pogoji vožnje. Celo tako zelo, da nenadoma vozimo povsem drug avto, kot se je slikovito izrazil inštruktor varne vožnje Brane Legan. Ta tudi opozarja, da moramo odvisno od vrste in zahtevnosti tovora vožnjo stalno prilagajati, preverjati višino ob morebitnih podvozih ali drugih podobnih ovirah na poti. Prvo opozorilo, da je lahko kaj narobe, so nenadni nenavadni zvoki, ki jih moramo nemudoma preveriti, sicer pa stanje dodatno preverimo ob vsakem postanku. Še posebna pozornost pa naj velja predelom poti z bočnim vetrom, zato nam spremljanje vremenskih napovedi lahko prihrani veliko nevšečnosti.

Pa tudi pri nameščanju moramo biti pozorni na več stvari, od prilagojenosti prtljažnikov na posamezen model ali tip avtomobila pa do upoštevanja vseh strokovnih in varnostnih nasvetov proizvajalca avtomobila in prtljažnika.