Med najstniki, ki za preživetje svoje družine neredko služijo denar v skorajda sužnjelastniških razmerah, je tudi 14-letna deklica iz Džarkanda, katere identitete tamkajšnji mediji niso razkrili. Čeprav je v Indiji otroško delo za mlajše od 14 let prepovedano s številnimi zakoni, so mnoge družine prisiljene svoje malčke poslati služiti kruh. »Mama je hotela, da bi hodila v šolo. Sama pa sem hotela pomagati družini, saj je bil oče bolan,« razloge za prostovoljni odhod za ranim zaslužkom opisuje 14-letnica. S pomočjo posredniške agencije je pristala pri zdravniškem paru iz Delhija.

Ne le, da si je visoko izobražen par omislil rosno mlado deklico za hišno pomočnico, z njo je tudi surovo ravnal. Kot poroča indijski portal NDTV, sta zdravnika deklico pretepala, zlorabljala in z nadzornimi kamerami spremljala njeno delo. Nekega dne, ko ju ni bilo doma, je zbrala pogum in z balkona priklicala pomoč. Zdravniški par in posrednik so bili aretirani, deklica pa sedaj ponovno hodi v šolo in si želi postati učiteljica.

Ker otroci delo pomočnikov opravljajo po domovih, je njihovo delo težko spremljati, ugotavljajo v ILO in pozivajo k spremembam. »Potrebujemo trden zakonodajni okvir, ki bo jasno opredelil, preprečil in odpravil delo otrok po domovih. Za vse mladoletne je treba postaviti jasna pravila, pod katerimi pogoji smejo zakonito delati,« je za BBC ocenila Constance Thomas iz ILO.