Za pritožbo na upravno sodišče so se krajani Vevč odločili na sestanku v četrtek, je povedal Babnik in dodal, da jo morajo oddati do 2. julija. Takrat se namreč izteče 30-dnevni rok od prejema odločitve ministrstva za kmetijstvo in okolje o pritožbah na okoljevarstveno dovoljenje za Papir Servis.

Pri pritožbi bodo Vevčani sodelovali z dvema odvetnikoma, za plačilo odvetniških stroškov pa bodo začeli zbirati prostovoljne prispevke, je pojasnil Babnik. "To smo zaprosili tudi četrtno skupnost Polje, čeprav vemo, da ne bo nič od njih, ker vemo, da so Jankovićevi," je dejal.

Zaradi napovedanega upravnega spora okoljevarstveno dovoljenje za Papir Servis v Vevčah po omenjenem 30-dnevnem roku ne bo postalo pravnomočno, kar pomeni, da podjetje v Vevčah ne sme obratovati. Da za obratovanje potrebujejo pravnomočno dovoljenje, so namreč pojasnili na Agenciji RS za okolje, njihova razlaga pa se razlikuje od tiste, ki jo imajo v Papir Servisu. Tam pa trdijo, da je za obratovanje dovolj dokončno okoljevarstveno dovoljenje, kakršno postane, ko je odločba z odločitvijo ministrstva o pritožbah na dovoljenje vročena vsem strankam. V podjetju so sicer prejšnji teden priznali, da so z obratovanjem začeli, še preden je bilo dovoljenje dokončno, in dodali, da se zavedajo možnih sankcij.

Vevčani sicer zbirajo tudi podpise proti Papir Servisu v svoji okolici, ki jih bodo predali pristojnim institucijam. Po Babnikovih besedah so jih do sedaj zbrali že skoraj tisoč, zbirali pa jih bodo še do konca tega meseca. Napovedal je še, da se bodo pred počitnicami zbrali na tretjem protestnem shodu proti Papir Servisu, ki bo prihodnji četrtek ob 18. uri pred uvozom na lokacijo, kjer podjetje deluje.