Slovenska izbrana vrsta, četrtouvrščena z letošnjega svetovnega prvenstva v Španiji, v primeru neodločenega izida ali poraza ne bo odpotovala v Hamletovo deželo, ki bo sklepni turnir gostila med 14. in 26. januarjem leta 2014, saj po točkovnem izkupičku ne bo niti najboljša tretjeuvrščena reprezentanca iz sedmih kvalifikacijskih skupin, ki si bo prav tako izborila nastop na Danskem. Slovenija je namreč izgubila obe tekmi z vodilno Islandijo, na prvem dvoboju z Belorusijo v Minsku pa je igrala neodločeno. V skupini 6 vodi Islandija z osmimi točkami, Belorusija jih je zbrala sedem, Slovenija pet, Romunija pa je brez točk.

A slovenski rokometaši se ne ukvarjajo z matematičnimi izračuni, nedeljska zmaga nad Belorusi, ki so v sredo v Minsku ukanili oslabljene in turistično naravnane Islandce celo brez svojega prvega zvezdnika ter nekdanjega slovenskega reprezentanta in igralca Celja Pivovarne Laško Sergeja Rutenke, bi jim po Portugalski 1994, Španiji 1996, Hrvaški 2000, Švedski 2002, Sloveniji 2004, Švici 2006, Norveški 2008, Avstriji 2010 in Srbiji 2012 navrgla deseti nastop na evropskem prvenstvu.

Deničevi izbranci se bodo nevarnih Belorusov lotili z "romunsko zasedbo", zdravstvene težave (bolečo oteklino na robu veke) ima Matej Gaber, a krožni napadalec velenjskega Gorenja, ki bo v novi sezoni oblekel dres francoskega Montpellierja, bo tako kot na tekmi z Romunijo stisnil zobe in bržkone zaigral na nedeljski tekmi.

"Vesel sem, da smo imeli pred odločilno tekmo z Belorusijo priložnost, da se pomerimo z nekoliko lažjim tekmecem. V Bukarešti smo se znova vrnili v tekmovalni ritem, kajti večina igralcev je imela kar dolg premor. Sezone je konec, pravzaprav je to obdobje, ki mi ni najbolj pri srcu, pred odločilno tekmo z Belorusijo pa bom moral svoje igralce še bolj zbuditi in jih osredotočiti na naslednji dvoboj. V Ljubljani bomo morali prikazati veliko boljšo predstavo na vseh ravneh, kot smo jo v romunski prestolnici," je pred nedeljsko tekmo dejal prvi mož stroke pri moški članski ekipi.

Bržkone najtežja tekma v sezoni po SP

V romunski prestolnici je David Špiler dosegel devet golov in bil najbolj učinkovit igralec slovenske reprezentance, pred obračunom z Belorusijo pa je dejal: "Po svetovnem prvenstvu v Španiji nas v nedeljo čaka bržkone najtežja tekma v tej sezoni in odločilna za odhod na evropsko prvenstvo, ki si ga vsi močno želimo. Prepričan sem, da se slovenska športna javnost tega zaveda in upam, da se bo v osrednji ljubljanski dvorani zbralo čim večje število gledalcev. Z njihovo podporo bomo lažje prišli do zastavljenega cilja, menim, da si glede na vse dosežke v tej sezoni igralci to tudi zaslužimo."

"Dejstvo je, da moramo premagati Beloruse, glede na razplete naših zadnjih medsebojnih tekem pa je več kot očitno, da nam ne ležijo. Belorusi so v sredo premagali Islandce brez svojega najboljšega moža Rutenke, a morda je bila njegova odsotnost le del taktike za veliko bolj pomembno tekmo v Ljubljani. Belorusi bodo v nedeljo zagotovo naskakovali zmago, a menim, da smo boljši od njih. Je pa res, da bomo morali v nedeljo pošteno zavihati rokave in garati do konca," je pred stožiško tekmo dejal krilni igralec Montpellierja in slovenske izbrane vrste Dragan Gajić.

Pravico na slovensko-beloruskem obračunu, ki se bo pričel ob 18. uri, bosta delila Španca Andreu Marin Lorente in Ignacio Garcia Serradilla, delegat bo Norvežan Dagfinn Villanger.