Kot so znanstveniki iz kanadske univerze McMaster iz Hamiltona objavili v znanstveni reviji "Plos Computational Biology", bi k ženski menopavzi lahko vodila želja moških po mlajših partnericah.

Starejše ženske naj bi imele namreč v tekmi z mlajšimi manj možnosti za razmnoževanje, zato naj bi se razvila mutacija, ki je zniževala rodnost. Na ta način pa bi sčasoma lahko nastala menopavza, ugotavlja skupina raziskovalcev, ki jo vodi Rama Singh.

Z menopavzo, obdobjem, ko ženska izgubi menstruacijo, se zaključi tudi njeno obdobje plodnosti. A ženska kljub temu lahko živi naprej, kar je pravzaprav edinstvena lastnost v živalskem svetu. Le pri kitih in pri šimpanzih v ujetništvu je še poznan ta pojav, navajajo avtorji.

Glede pojava menopavze so sicer v obtoku številne teorije. V zadnjem času prevladujoča in priljubljena je "hipoteza stare mame", po kateri naj bi starejše ženske svojo reproduktivno zmožnost izgubile, da bi lahko pomagale pri vzgoji svojih vnukov. Tako naj bi tudi evolucijsko podpirale krepitev svojih genov, še navaja dpa.