Rado, za mnoge še vedno veljate za enega glavnih favoritov na dirki.

Ne vem, zakaj tako mislijo. Veliko je dobrih tekmovalcev, zato bi težko rekel, da sem eden prvih favoritov za zmago. Morda za med prvih deset, za zmago pa težko. Pa še trasa mi ni ravno pisana na kožo. Ne maram kronometrov. Toda kljub temu sem se trudil po najboljših močeh. Ravno kronometer pa zna biti na neki način celo odločilen.

Bodo te sekunde pomembne?

Seveda. Lažje je sekunde braniti kot jih nato poskušati nadoknaditi. Bolje je imeti sekundo prednosti kot zaostanka, vsako je težko nadoknaditi.

Progo v prihodnjih dneh poznate dobro. Kaj pričakujete?

Dirka po Sloveniji je težka, še nikoli tako. Danes do Višnje Gore se lahko dogodi marsikaj. Ni veliko ekip, zato se lahko današnja etapa odloči s kakšnim pobegom. Če kdo pobegne za nekaj minut, lahko tudi zmaga. Na Vršič bodo razlike, vprašanje pa je, ali bodo velike.

Imate vlogo kapetana moštva. Vas to kaj obremenjuje?

Ne vem, kdo je to rekel. Naš kapetan je še vedno Tomaž Nose. Do sedaj je bil vedno najboljši v klanec, zato bo do Vršiča on kapetan.

Med ogledom trase kraljevske etape sem po fotografijah opazil, da ste bili pred Nosetom na Vršiču. Ali to kaj pomeni?

To je bil trening, vsak gre, kot mu paše. A to ni bila dirka, zato ne pomeni ničesar.

Boste danes na koga posebej pazili?

Točno se ve, koga se je treba paziti. A ravno ti zagotovo ne bodo ničesar poskušali pred odločilnim Vršičem. O tem sem prepričan. Vsi bodo čakali vzpon na Vršič. Tudi zaradi tega bodo pomembne te sekunde iz Ljubljane in morebiti tisto, kar se bo zgodilo danes med Kočevjem in Višnjo Goro, posebej na tistih dveh vzpetinah dvajset in deset kilometrov pred ciljem. Zato vidim možnost, da bi pred tem kateri od drugih kolesarjev pobegnil. Po vsej verjetnosti se naša ekipa ne bo spuščala v pobege in bo čakala z drugimi. Vsako leto doslej je bila dirka zaprta. Vsi so čakali le zadnji odločilni klanec. Morda pa bo letos drugače. Že današnja etapa je izredno težka in verjetno ne bo prišlo do sprinta skupine. Nihče ne bo mogel varčevati z močmi, vsi bomo morali iti na polno, če bomo želeli priti prvi skozi cilj.

Doma ste iz Varaždina. Skoraj vso kariero ste bili v slovenskih ekipah, Perutnini Ptuj in Adrii Mobil. Poleg tega ste zelo izkušen, domač v Sloveniji.

Izkušnje imam, a nič ne pomagajo, če noge niso prave. Če je pripravljenost prava, potem se da popraviti tudi kakšno napako, če pa ni, potem je vse zaman.

No, z vašo zmago bi se Hrvaška lahko že 16. junija pridružila Evropi.

(Smeh) To bi bilo posebno.