Hladno vojno se gre Kopitar v zadnjem mesecu dni predvsem z Dnevnikom, in sicer na račun kritičnega poročanja na majskem svetovnem prvenstvu na Švedskem. Znano je, da selektor težko prebavlja že najmanjše negativne opazke na svoj račun. Če bi bilo po njegovo, bi mediji pisali samo ob velikih zmagah, a tako seveda ne gre. Matjaž Kopitar enostavno ne razume dela medijev. V nasprotnem primeru se v Stockholmu ne bi vrstili odločni pozivi, naj reprezentanca povsem prekine komunikacijo z določenimi poročevalci. To bi bil prvovrsten škandal, a je vrh hokejske zveze znal trezno oceniti, da takšna pobuda ni smiselna, še zdaleč pa ne profesionalna. Če bi Kopitar razumel poslovni odnos z novinarji, bi se v navalu jeze znal brzdati, tako pa je uprizoril celo verbalni napad.

Matjaž Kopitar tudi mesec dni po koncu prvenstva ne bo odnehal. Še naprej bo nastopal s pozicije moči in očitno vse bolj kazal svoj grobi jaz in željo po maščevanju. Morda ima premajhno srce, da bi se izognil konfliktom. Kako užaljen je, pove zadnja njegova poteza, ko se je skupaj z družino odločil, da bo pripravil črno listo novinarjev, ki niso zaželeni na jutrišnji tiskovni konferenci po prihodu starejšega sina Anžeta v domovino. Zdaj selektor odloča že o tem, kdo sme in kdo ne sme po službeni dolžnosti obiskati največjega slovenskega športnega zvezdnika. Le kje se je tega naučil? V ZDA zagotovo ne. Tam so standardi jasno postavljeni. Morda je pobral zgled pri SDS, ki je pred leti poteptala vse demokratične norme, ko je vladnim ljudem prepovedala komuniciranje s tednikom Mladina. Zdaj Kopitar počne enako, a je zagrizel v prekislo jabolko, saj spopada z novinarji ne more dobiti.

Njegova velika težava je, da si zapise v medijih interpretira na napačen način. Selektor na Švedskem ni razumel, da kritike niso letele na njegovega mlajšega sina Gašperja, ki je vedno igral po svojih najboljših zmožnostih, pač pa nanj, saj je sestavljal taktiko in imel največjo odgovornost. Velika večina je videla problem, le selektor si je zastiral oči, zato se zdaj brani na vse načine, ko razlaga o teorijah zarote in izživljanju novinarjev. A ko bo Matjaž Kopitar uvidel resnico, bo postal večji človek. Ko bo spoznal, da je začel rušiti hierarhijo v reprezentanci lanskega novembra na domačem turnirju v Ljubljani, bo njegova duša očiščena. Prvi korak je, da čim prej postavi pregrado med dvema svetovoma, ki se jima reče funkcija selektorja in vloga očeta.

Prepletanje čustev in razuma je v tem primeru na veliki preizkušnji in za Matjaža Kopitarja je bil to prevelik izziv. Veliko vprašanje je, ali mu bo lahko kos v prihodnji sezoni, ko bo za slovenski hokej prvenstvo drugega razreda aprila v Seulu precej bolj usodno kot februarske olimpijske igre, ki bodo štele predvsem kot prestiž in nagrada za trud v preteklosti. Po izkušnji v Sočiju bo hitro nastopil trenutek resnice, ki bi za nekatere lahko pomenil grenko spoznanje o realnem stanju v domačem hokeju.