Lastnik podjetja Diners Slovenija Tomaž Lovše se z bankami upnicami in morebitnim kupcem podjetja sicer še vedno pogaja o rešitvi zapleta. Sam bi moral manjkajoči denar na bančni račun Diners Cluba Slovenije nakazati že včeraj. Po današnjem srečanju predstavnikov podjetja in trgovinske zbornice je potekala še izredna seja upravnega odbora trgovinske zbornice.

Trgovci so namreč v skrbeh za svoj denar, saj ni nobenih zagotovil, da bo Diners dolg poravnal. Ogorčeni so, da kljub večkratnim zahtevam, do včeraj niso prejeli konkretnih dokumentov, nimajo odgovora na predlog za imenovanje prokurista in izvedbo skrbnega pregleda

Še vedno blokirani vsi računi

Družba ima še vedno blokiranih vseh sedem računov, imetniki kartic pa teh še vedno ne morejo uporabljati. Med bankami je največja upnica UniCredit, ki si je vzela tudi prednostno pravico pri poplačilu terjatev, imetniki kartic morajo tako račune plačati kar na račun UniCredita.

Kot so še poročali v oddaji Odmevi na TV Slovenija, pa odgovorni medtem molčijo. Lastnik Tomaž Lovše le ponavlja, da je rešitev zelo blizu. V Odmevih so še navedli, da se medtem na spletu za štiri milijone evrov prodaja luksuzna jahta, ki bi bila lahko prav Lovšetova.

Zagotovila so bolj na načelnem nivoju

Predsednica trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah je v Odmevih povedala, da bi težko ocenila, kako blizu rešitve so. Vsa zagotovila, ki jih imajo trgovci s strani Diners Cluba Slovenije in Diners Cluba International so »bolj na načelnem nivoju,« je povedala.

Kot je pojasnila, so na zbornici danes opravili ponovne razgovore z Diners Clubom Slovenija, Banko Slovenije, poslovnimi bankami, pa tudi Diners Clubom International, »vendar več kot načelnih zagotovitev, da poteka postopek prodaje in s tem tudi sanacije niso dobili«. Kot je dejala, v Dinersu niso ugodili zahtevi zbornice po prokuristu, po natančnem pregledu zbornice, niti niso dali na razpolago dokumentov, ki so jih na zbornici zahtevali.

Tri pravne osebe prosile za odlog

Upravni odbor je sicer po njenih besedah danes, ko je pregledal seznam aktivnosti zbornice, sprejel dva ukrepa, je še povedala Lahova in dodala, »da so tri pravne osebe Dinersa prosile za časovni odlog, naj danes ne sprejmemo ukrepov, ki bi tako ali drugače ogrozili njihovo transakcijo in pa s tem sanacijo celotne situacije«. Upravni odbor je prošnji ugodil in se odločil za odlog z ukrepi do 27. junija. »Bodo pa tudi v tem času nadaljevali s svojimi aktivnostmi,« je še povedala Lahova.

V kolikor se do takrat ne bi zgodilo celotno poplačilo zapadlih terjatev, ki jih je po besedah Lahove za okoli 29 milijonov evrov, bodo pristopili k ukrepom, ki so težje narave. »Tu imamo v mislih ugotavljanje odgovornosti različnih inštitucij v Sloveniji, odgovornosti poslovalnic obeh družb v Sloveniji in seveda tudi lastnika«, je pojasnila.

»Trgovinska zbornica Slovenije pričakuje, da bodo predstavniki Dinersa ter njihovi lastniki, kot tudi vse pristojne institucije, zagotovili, da bodo terjatve trgovcev s strani Dinersa v celoti poplačane v najkrajšem možnem času, saj je to ključen pogoj za ohranitev že načetega ugleda blagovne znamke Diners ne le v Sloveniji pač pa tudi širše v regiji. V nasprotnem primeru bodo trgovci uporabili vsa razpoložljiva pravna sredstva za zavarovanje svojih interesov. Poleg tega pa bomo ugotavljali morebitne odgovornosti pristojnih, pri čemer vložitev predloga za začetek stečajnega postopka ni izključena,« je z izjavi za javnost zatrdila Lahova.