Kranj. Natančno pred mesecem dni smo svoje službeno vozilo pustili tik ob vozilu mestnega inšpektorja, ki je bil prej tudi vodja mestnih redarjev. Ko sta mimo prišla redarja na rednem obhodu, sta za brisalce vozila Dnevnikovega novinarja vestno in pravilno zataknila listič z globo za nepravilno parkiranje.

V popolnoma enakem prekršku je bil avtomobil njunega sodelavca: brez dovolilnice ali lističa z oznako časa parkiranja, brez lističa za plačano parkirnino. A redarja nista ukrepala. Ista ura, isti kraj, dva kriterija? Po mesecu dni je mestni inšpektorat že poslal položnico za plačilo nepravilno parkiranega vozila Dnevnikovemu novinarju in zdaj nas čaka razmislek o plačilu ali pritožbi. Pa ne na to, da smo vozilo (namenoma) napačno parkirali, ampak na očitno nevestno, nepravilno in diskriminatorno delo redarjev.

Zgodba je imela tudi nadaljevanje, ki smo ga prav tako ujeli v objektiv: mestni inšpektor nam je pokazal »dovolilnico«, ki naj bi jo imel!

Vzorec kot prevara

Po objavi so se zganili na Mestni občini Kranj, župan Mohor Bogataj je odredil preiskavo in takoj smo bili obveščeni, da pristojni nikomur od mestnih uradnikov niso izdali nobene posebne parkirne dovolilnice. Prejeli so jih le do njih upravičeni stanovalci mestnega jedra, med katere pa omenjeni inšpektor ne sodi.

Izkazalo se je, da je slednji dovolilnico res imel. Zakaj je ni postavil na vidno mesto v vozilu, je zdaj tudi jasno. Dovolilnica je bila namreč le vzorec, ki je služil redarjem, da so videli, kakšne so veljavne dovolilnice v resnici. Kako si je vzorec prisvojil mestni inšpektor in kaj se bo na koncu izcimilo, bo pokazal disciplinski postopek. Ta pa seveda zajema tudi oba redarja, ki sta (po očitnem opozorilu enega od njih) obšla vozilo svojega sodelavca, parkirano na modri coni pri Globusu v Kranju. Mimogrede: teden dni smo vsak dan spremljali, kako tako nepravilno parkirano vozilo ostaja brez sleherne kazni, redarji so ga vestno obšli, ker so očitno vedeli, čigavo je.

Na občini so nam zatrdili, da nas bodo obvestili o ukrepih, ko bo disciplinski postopek zaključen. Zanimalo nas bo, koliko redarjev je teden dni hodilo mimo »pooblaščenega avta«, občani (in tudi Dnevnikov novinar) pa za tak luksuz odštejejo na dan 50 evrov. Kolikšno je oškodovanje proračuna in povzročena škoda? Kako je inšpektor imel pri sebi vzorčno dovolilnico s številko »0«? Kot zanimivost pa dodajmo še to, da naj bi bil eden od »slepih« redarjev predsednik slovenskega sindikata mestnih redarjev.

Za nas in preostale navadne smrtnike torej postopek lepo teče, odgovorne na mestnem inšpektoratu v Kranju pa za obljubljena pojasnila še vedno čakamo.