V okviru Poletne muzejske noči, ki jo organizira Skupnost muzejev Slovenije, bo jutri približno 80 muzejev, galerij in drugih razstavišč med 18. in 24. uro brezplačno odprlo vrata. Morda bo prireditev povsem brez vstopnine letos potekala zadnjič, saj organizatorji zaradi različnih razlogov razmišljajo, da bi v prihodnje uvedli nakup enotne vstopnice po simbolični ceni.

Od delavnic do sprehodov

Sedaj že prepoznavna in uveljavljena prireditev bo skupno ponudila kar 240 dogodkov. Ogledati si bo mogoče številne stalne in občasne razstave, se udeležiti javnih vodstev (tudi v nekaterih tujih jezikih), delavnic in predavanj, prisluhniti kakšnemu koncertu ali se priključiti večernemu sprehodu, kot denimo v Kobilarni Lipica.

Koordinatorica programa Irena Marušič poudarja, da tokratna edicija prinaša predvsem veliko kulinarično obarvanih dogodkov. V Notranjskem muzeju Postojna bodo denimo demonstrirali pripravo značilnega krožnika na jedilniku centralne in zahodne Afrike, v Tehniškem muzeju Slovenije bo predstavitev kuharskih izzivov, Tolminski muzej pa bo postregel prehrano iz časa tolminskega punta. Povsod bo seveda sledila degustacija.

Na isti dan bo potekalo tudi odprtje določenih razstav, med katerimi velja izpostaviti začasno postavitev Prekomorci v Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Razstava bo prek fotografij, zvočnih filmov in zapisov ponudila vpogled v zgodbo slovenskih prekomorcev, ki so bili po dolžnosti italijanski vojaki, prisilno nemški vojaki in prisilno vključeni v italijanske posebne bataljone ter nato internirani v italijanska taborišča. Ko so se osvobodili iz krempljev okupatorja, so močno okrepili partizansko gibanje, a jih je povojna komunistična oblast vselej obravnavala kot drugorazredne partizane. Prav tako se pripravljajo številne delavnice za vse generacije, a najbolj bodo tu na svoj račun prišli najmlajši. V Narodnem muzeju Slovenije bodo denimo izdelovali razglednice s podobami iz 19. stoletja, v Gorenjskem muzeju se bodo lahko prelevili v arheologe, v Tehniškem muzeju Slovenije pa bodo iz satnic izdelovali sveče.

Vse večja ponudba

Poletna muzejska noč vsako leto privabi med 15.000 in 25.000 obiskovalcev, pri čemer se glavnina teh zateče v največje ljubljanske muzeje ter v obalne razstavne prostore. Obisk povečini doseže vrhunec v poznih večernih urah, torej v času, ko so v običajnih dneh vrata muzejskih in galerijskih hiš že zaprta.

Prireditev je prvič potekala leta 2003 na pobudo Mednarodnega grafičnega likovnega centra, ko je v akciji sodelovalo le 27 ljubljanskih institucij. Dve leti zatem so se projektu pridružili še številni drugi kraji, letos je teh 39, število muzejev in galerij, v katere lahko na ta dan zaidete brez denarnice, pa se je do danes potrojilo. Vsako leto seznam dopolni kakšen nov razstavni prostor, tokrat sta to Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij v Vitanju ter Župnijski muzej sv. Jurija v Piranu. sk