Še enkrat se je pokazalo, da je kronometer rakava rana slovenskega kolesarstva, saj sta se le dva Slovenca uvrstila med najboljših 30. Jan Polanc (Radenska) je zasedel 20., zaostal je 40 sekund, državni prvak Klemen Štimulak (Adria Mobil) pa se je moral zadovoljiti z 29. mestom.

Tuft, šestintridesetletni Kanadčan, je s tem le potrdil, da je eno najbolj zvenečih imen na letošnji dirki, saj ima izmed vseh edini kolajno s svetovnega prvenstva. Leta 2008 je v Vareseju osvojil srebrno kolajno, premagal ga je le Nemec Ber Grabsch. »Lepa proga, lepo mesto, lepo vreme in zmaga. Kaj hočeš lepšega. Vesel sem, da sem po manjši krizi spet v formi, da lahko optimistično gledam na nadaljevanje sezone. To je bila zame najpomembnejša etapa te dirke, v skupnem seštevku nimam visokih ciljev. Vzponi mi pač ne gredo, kot bi si želel,« je dejal Tuft, ki je za šest sekund premagal moštvenega kolega in še enega zvezdnika dirke Bretta Lancastra, ki pa je za razliko od Tufta največje uspehe dosegal na stezi.

»Ne bojte se. Vse je po pričakovanjih, čeprav si rezultatov natančneje še nisem ogledal, že površen pogled pove, da so na vrhu specialisti za vožnjo na čas. Te pa nimajo na Vršič nobene možnosti. Slovenci smo v dobrem položaju,« je na cilju dejal Marko Polanc, trener ljubljanske Radenske in oče Jana Polanca, ki je z 20. mestom dosegel najboljši slovenski rezultat, s tem, ko je premagal državnega prvaka Klemena Štimulaka, pa tudi dokazal, da je imel prejšnji teden na državnem prvenstvu v kronometru res veliko smole.

»Premagal sem veliko favoritov. Težko rečem, kaj te sekunde prednosti pomenijo, vsekakor pa zame pomenijo velikansko psihično spodbudo. Do končne visoke uvrstitve je še daleč, toda danes mislim, da sem naredil lep rezultat. Če bom čutil formo, kot sem jo na dirki po Furlaniji, sem prepričan, da lahko na Vršič pridem z najboljšimi. To pa bi bilo to, kar si želim,« je dejal Jan Polanc, specialist za vzpone, ki je pred začetkom dirke skupaj s Tadejem Valjavcem (Sava) in Tomažem Nosetom (Adria Mobil) veljal za največjega slovenskega aduta.

Povsem zadovoljen je lahko s svojim nastopom tudi Valjavec. Kronometer ni njegova disciplina, toda zaostanek za nekaterimi drugimi favoriti - za zmagovalcem je zaostal 51 sekund -, in dejstvo, da je celo premagal Nemca Patrika Sinkewitza, ki ga je pred začetkom omenjal za glavnega favorita, mu lahko vliva dodaten optimizem. Enako velja tudi za Tomaža Noseta, ki je za Valjavcem zaostal pet sekund, in Jureta Golčerja. Mariborčan, dvakratni zmagovalec dirke, je bil celo nekaj stotink hitrejši od Valjavca, a mu to ni bilo v kakšen poseben ponos: »Enostavno nisem tako dobro pripravljen, da bi se lahko spogledoval z zmago.«