»Geni in genski podatki ne morejo biti patentiranju, že zato ker so jih uspešno izolirali od ostalega genskega materiala,« je odločitev pojasnil sodnik Clarence Thomas. Odločitev je sledila seriji tožb in pritožb med Ameriško zvezo za občanske svoboščine (ACLU) in podjetjem Myriad Genetics, ki je patentiralo dve vrsti biološkega materiala BRCA-1 in BRCA-2. Ta z mutacijo povečata verjetnost dednega raka dojk in jajčnikov. Myriad je tako edino podjetje, ki lahko opravlja teste potencialnih abnormalnosti.

Kompromisna odločitev tako še vedno ohranja patentne pravice za sintetično izdelan DNK oziroma cDNK, v omenjenem primeru pa so sodniki odločili, da podjetje Myriad ni ustvarilo ničesar novega, temveč zgolj našlo zelo pomemben in uporaben gen. Odkritje in ločitev gena, ocenjujejo, ni enako ustvarjalnemu delu, ki je lahko zaščiteno s patentom.

Pri ACLU so ocenili, da je odločitev velik premik na področju patentnega prava. »Sodišče je danes ovrglo veliko oviro oskrbe pacientov in zdravstvenih inovacij,« je povedala Sandra Park, sicer vodilna odvetnica ACLU-jevega projekta za pravice žensk. »Myriad ni izumil BRCA genov in ju ne bi smel nadzirati. Pacienti bodo imeli zaradi odločitve večji dostop do genskega testiranja, znanost pa se bo lahko brez strahu lotevala raziskav.«