Navkljub porazu je lahko Žemlja zadovoljen z doseženim na prvem od dveh pripravljalnih turnirjev za tretji letošnji grand slam v Wimbledonu. Z dvema zmagama je dobil slabih 10.000 evrov denarne nagrade in 20 točk za lestvico ATP, s katerimi se bo v ponedeljek na novi razpredelnici ATP znova prebil pod 50. mesto na svetu.

* Izid, 3. krog:

Tomas Berdych (Češ/2) - Grega Žemlja (Slo) 6:3, 6:4.

Hercogova izpadla v četrtfinalu v Nemčiji

Slovenska teniška igralka Polona Hercog je v četrtfinalu turnirja WTA v Nürnbergu z nagradnim skladom 235.000 dolarjev izgubila s Čehinjo Lucie Šafarovo, peto nosilko, s 6:7 (5), 6:3 in 4:6. Čehinja bo v polfinalu igrala z Romunko Simone Halep, sedmo nosilko.

»Turnir tukaj v Nurnbergu je bil zelo pomemben. Po kvalifikacijah v Franciji je bil to moj prvi turnir WTA po zelo dolgem času. Ne glede na dobre igre na turnirjih ITF so moji apetiti seveda večji. Pri sebi že čutiš, kako si pripravljen, vendar dokler ne stopiš na igrišče in se pomeriš proti igralkam na tovrstnih turnirjih, so dvomi vedno prisotni. Popravnih izpitov je tu zelo malo. Priložnosti, ki ti jih dajo tekmice na tej ravni, je malo, in te je treba izkoristiti. Čeprav od vseh poslušam, kako je moja igra iz tekme v tekmo boljša, mi to ne pomaga veliko. Če bi imela v tem obdobju za seboj že nekaj več podobnih tekem z igralkami iz zgornje polovice lestvice WTA, bi to srečanje danes verjetno dobila. Četrtfinale je res dober rezultat, sama pri sebi pa vem, da sem sposobna še veliko več. Z ekipo očitno delamo v pravi smeri, zato zelo optimistično zrem v nadaljevanje sezone,« je povedala Hercogova.

Mariborčanka je s tekmovalko iz Brna izgubila uvodni niz po podaljšani igri. V izredno izenačeni igri je Čehinja dobila le točko več od Hercogove (43:42), pri tem pa je imela precej boljši prvi servis (72-odstotnega, Hercogova 54-odstotnega).

Po uri in 45 minutah je dvaindvajsetletna Slovenka izid v nizih izenačila na 1:1, saj je dobila drugi niz, v katerem je odvzela servis tekmici, s 6:3. Uspelo ji je popraviti prvi začetni udarec, edini zaostanek, pri katerem bi lahko izgubila servis, pa je uspešno nadoknadila.

Šestindvajsetletna Čehinja je s servisom začela prvo igro tretjega niza, vendar je osvojila le eno točko in Hercogova je povedla najprej z 1:0, nato pa po svojem začetnem udarcu dobila le eno točko (1:1). V tretji igri je Čehinja, ki za razliko od Hercogove igra z levico, vodila že z 40:30, Hercogova je prišla do prednosti, vendar je tekmici uspelo ohraniti servisno igro (2:1).

Tudi Hercogova je bila nato uspešna po svojem servisu (2:2) ter v peti igri povedla s 30:0 in 40:30. Drugo priložnost za odvzem servisa v nizu je izkoristila in povedla. Prednosti pa ni unovčila, saj je brez dobljene točke izgubila svoj naslednji servis, v sedmi igro pa za povrh še zaostajala z 0:40. Dobila je sicer eno točko, kar pa je bilo premalo in Šafarova je vodila s 4:3.

Hercogova dokončne prevlade tekmici vendarle ni prepustila in je na svoj servis izenačila (4:4), nato pa je Čehinja dobila deveto igro. V deseti je Hercogova, ponovno s svojim servisom, v vinerjem prišla do prednosti dveh točk, ki pa ju ni pretvorila v izenačenje na 5:5. Šafarova je potem, ko je Hercogova žogico poslala izven igrišča, izkoristila prvo zaključno žogico za zmago v dvoboju.

Igralki sta se srečali četrtič, Čehinja pa sedaj vodi s 3:1. Pred tem sta nazadnje loparje prekrižali lani v Charlestonu, ko je bila boljša Šafarova, ki je zmagala tudi leta 2011 v Torontu. Leta 2010 pa je bila v njuni prvi medsebojni partiji gladko boljša Hercogova, ki je s 6:1 in 6:2 slavila na odprtem prvenstvu Francije.

Hercogovi se sicer ni uspelo prebiti v polfinale, se pa po poškodbi, ki jo je kar za nekaj časa oddaljila od turnirskih bojev, počasi vrača in je v Nürnbergu nanizala lepe predstave. V prvem krogu je izločila drugo nosilko Čehinjo Klaro Zakopalovo, v drugem krogu pa Američanko Julio Cohen.

Klepačeva poražena med dvojicami

Po porazu Polone Hercog na turnirju WTA v Nürnbergu z nagradnim skladom 235.000 dolarjev se je na tem tekmovanju v četrtfinalu poslovila tudi Andreja Klepač. Med dvojicami je morala Slovenka v navezi z Avstrijko Sando Klemenschits priznati premoč Srbkinji Aleksandri Krunić in Poljakinji Katarzyni Piter s 4:6, 7:5, 5:10.

* Nürnberg, WTA:

- dvojice, četrtfinale:

Aleksandra Krunić/Katarzyna Piter (Srb/Pol) - Sandra Klemenschits/Andreja Klepač (Avt/Slo) 6:4, 5:7, 10:5