Hrvaški zavod za nujno medicinsko pomoč (HZHM) je objavil, da je bilo v letu 2012 milijon nepotrebnih posredovanj urgentnih služb, kar predstavlja 67 odstotkov od približno milijon in pol pregledov pacientov na urgencah ali prihodov mobilnih zdravniških ekip. Nujno medicinsko pomoč je resnično potrebovalo zgolj 18 odstotkov ljudi.

Poudarili so, da bi milijon državljanov za svoje zdravstvene težave lahko poiskal pomoč v ordinacijah splošnih zdravnikov. A so si privoščili "luksuz" urgence, da bi se izognili vrstam pri svojih zdravnikih.

"Zaradi opravka s pacienti, ki ne potrebujejo nujne medicinske pomoči, trpijo pacienti, katerih življenje je ogroženo," je opozorila direktorica HZHM Maja Grba Bujević za današnji Jutarnji list.

Dodaja, da zaračunavanje urgentnih medicinskih storitev pacientom, ki niso nujni primeri, ne glede na to, ali imajo zdravstveno zavarovanje ali ne, ni sporno.

Zadrska urgenca je objavila cenik svojih storitev, v katerem so zapisali, da kontrolni pregled stane 180 kun (24 evrov), enako kot oskrba površinske poškodbe ali povijanje, medtem ko so injekcije ali povijanje v stanovanju pacienta dvakrat dražji. Za porod na domu ali v vozilu urgence bodo zaračunali 1500 kun (200 evrov).

V ceniku so navedli tudi reanimacijo, ki stane 1800 kun (240 evrov), a so pojasnili, da tega ne bodo zaračunali pacientom, temveč bo stroške kril hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje.