Čeprav so pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije napovedali uvedbo prvih terapevtskih skupin zdravil z določeno najvišjo priznano vrednostjo že v tem mesecu, se je izvedba projekta premaknila v drugo polovico septembra. Kot je pojasnil Jurij Fürst, vodja oddelka za zdravila pri ZZZS, tako zahtevnega projekta ne smejo uvajati poleti. Pripravili so že modela terapevtske skupine hormonskih kontraceptivov in zdravil za zniževanje izločanja želodčne kisline, ki ju bodo uvedli prvi. Model terapevtske skupine kontraceptivov oziroma določitev kontraceptiva, ki velja za referenčno zdravilo v tej skupini, pa je naletel na buren odziv Združenja ambulantnih ginekologov.

»Brez doplačila bo na voljo tabletka z režimom 21 dni jemanja in 7 dni premora, ki vsebuje estrogen, ki dokazano povzroča več neželenih učinkov in ima dokazano slabšo vztrajnost uporabe. Vse sodobne vrste hormonske kontracepcije bi ženske doplačevale,« opozarja ginekologinja Lucija Vrabič Dežman. Ambulantni ginekologi menijo, da bodo ženske, ker ne bodo želele ali bile zmožne doplačevati, opustile mnogo oblik sodobne hormonske kontracepcije, ki imajo tudi druge prednosti, na primer krajšo vmesno krvavitev in manjšo menstrualno bolečino. »Če bodo imele ob jemanju starih preparatov več neželenih učinkov, bodo jemanje hormonske kontracepcije opustile. Zaradi tega bo več neželenih nosečnosti in spet bomo prišli v čas pred desetletji, ko je bilo več splavov, saj je ta poseg zastonj in s tem dostopen, čeprav to ni metoda načrtovanja družine,« opozarja Vrabič-Dežmanova.

Populizem in špekulacije?

Jurij Fürst pojasnjuje, da so kot referenčno zdravilo izbrali hormonski kontraceptiv 3. generacije, saj je bil najprimernejši glede varnosti in razmerja med učinkovitostjo in ceno. »Za našo odločitev imamo veliko strokovnih podlag, argumente in delamo resnično neodvisno (od farmacevtske industrije, op. p.),« je povedal.

Navedbe ginekologov ocenjuje kot populizem in špekulacijo, saj so izračuni narejeni na trenutnih cenah. »Ko bomo sistem uvajali, se bo lahko farmacevtska industrija s cenami prilagodila in šele takrat se bomo lahko pogovarjali o morebitnih doplačilih. Prav tako ni dokazano, da bi lahko občasna majhna doplačila za zdravila, ki so možna in realna, zmanjšala sodelovanje bolnikov pri zdravljenju. Nobena študija na področju doplačevanja zdravil, teh pa je veliko, ne dokazuje, da se zaradi majhnega doplačevanja takoj poslabša sodelovanje pri zdravljenju in poveča število abortusov.«

Ambulantni ginekologi tudi menijo, da bo nov sistem izničil prihranke, ki izhajajo iz dosedanje ravni ohranjanja reproduktivnega zdravja – analize o tem pa pri ZZZS, kjer da vidijo samo prihranke pri zdravilih, niso naredili.

Stroka projekta ne podpira

Ob Združenju ambulantnih ginekologov so se negativno o projektu uvedbe terapevtskih skupin izrekli tudi pri sekciji za družinsko medicino pri Slovenskem zdravniškem društvu (SZD). Projekta ne podpira niti parlament predsednikov strokovnih združenj in sekcij pri SZD, je povedal predsednik SZD Pavel Poredoš: »Večinsko mnenje je, da projekt ni sprejemljiv iz strokovnih vidikov.« Zakon namreč ne opredeli, kaj sodi v terapevtsko skupino, zato pri SZD želijo, da o tem spisku zdravil da mnenje neodvisna stroka in ne samo komisija za razvrščanje zdravil pri ZZZS. Kot pojasnjuje Poredoš, stroka pristaja samo na to, da bi v terapevtsko skupino uvrstili le zdravila s primerljivim mehanizmom delovanja in kemično strukturo.

Zakon daje ZZZS možnost, da postavi cenovni standard v terapevtski skupini na raven zdravil, ki so na trgu že desetletja, to pa pomeni, da bi morali bolniki doplačevati vsa sodobna zdravila. »Poznamo slovensko mentaliteto in ljudje za zdravila niso pripravljeni doplačevati, zato bi se kakovost farmakoterapije gotovo pomembno zmanjšala,« meni Poredoš.

Logika, da se bo z uvedbo terapevtskih skupin zmanjšala dostopnost do inovativnih zdravil, ne stoji, odgovarja Fürst. Sistem najvišjih priznanih vrednosti za zdravila smo uvedli 2003 in prav zaradi tega ukrepa lahko v zdravljenje uvajamo nova zdravila, nekaj deset na leto.

»V Sloveniji imamo izjemno široko paleto zdravil, in če želimo še naprej uvajati nova zdravila, moramo narediti neki kompromis. Zdravila po naših izračunih preplačujemo. Najbolj smiselno se nam zdi, da postavimo cenovne standarde za skupine primerljivih zdravil in rečemo, da nismo pripravljeni teh zdravil plačevati po dvojni ceni. Druga možnost je, da zmanjšamo sredstva linearno vsem izvajalcem zdravstvenih storitev,« pojasnjuje Fürst.

Edino šibko točko tega sistema vidi v tem, da bo moral bolnik, če zdravila ne bo želel doplačati, zamenjati zdravilo. Vendar ponavlja, da pri ZZZS ne pričakujejo veliko doplačil.