V Zrečah se je predstavila slovenska reprezentanca za sredozemske igre v Mersinu, ki bodo od 20. do 30. junija. V Turčijo bo odpotovalo 144 športnikov in športnic, skupaj pa celotna ekipa šteje 203 člane, med njimi tudi tri ekipe. Vse bo vodil nekdanji veslač Iztok Čop, ki bo tako prvič v vlogi nešportnika na velikem tekmovanju, na mestu vodje pa je zamenjal Edvarda Kolarja, ko je le-ta postal v. d. direktorja direktorata za šport pri MIZŠ.

Čeprav je nastop slovenske reprezentance na igrah zaradi nemirov v Turčiji še nekoliko vprašljiv, dokončna odločitev o odhodu naj bi padla v ponedeljek, pa se je včeraj v Zrečah predstavila večina slovenskih reprezentantov, ki bodo branili slovenske barve na tekmovanju v Mersinu.

V novi vlogi bo prvič bronasti olimpijec iz Londona 2012 Čop, ki je tudi sam dvakrat nastopil na sredozemskih igrah. »Priznati moram, da imam tokrat več treme kot pred prejšnjimi sredozemskimi igrami, kjer sem dvakrat nastopil kot športnik. Upam, da se bomo domov vrnili veseli in z dobrimi rezultati. Hkrati tudi upam, da boste vodstvo čim manj potrebovali, torej da bo vse teklo, kot mora. Računam na korekten odnos in upam, da se vrnemo s čim več kolajnami,« je na predstavitvi v Zrečah z odra športnike nagovoril Iztok Čop.

Slednji še ne ve, kaj lahko pričakuje kot vodja, kot pravi sam, bo polovico udeležencev šele spoznal. »Moram reči, da se na tekmovanje odpravljam z mešanimi občutki, ne vem, ali bom lahko opravil vse, kar si želim. Želim biti v oporo športnikom, zavedam pa se, da vseh želja ne bo možno izpolniti. Upam, da bom predvsem v oporo pri organizaciji in nasvetih,« je povedal Čop, ki vsaj v veslanju na sredozemskih igrah vidi zelo močno konkurenco.

»Konkurenca na sredozemskih igrah je zelo odvisna od samega športa in panog. Če gledam veslanje, od koder izhajam sam, bodo tukaj Španija, Francija, tudi Srbija, ki bodo šle na igre z najmočnejšimi posadkami. In to kljub dejstvu, da je termin enak svetovnemu pokalu. Tam bodo prav gotovo nekateri najboljši na svetu, hkrati pa je to tudi nekoliko nižji rang športa, mednarodna druščina različnih športnikov in kot takšna, zelo primerna za športno rast,« je povedal Čop.

Med kandidati za organizacijo poletnih olimpijskih iger 2020 je tudi Carigrad, Mersin bi za Turčijo lahko pomenil lepo generalko. »Upam, da to tekmovanje jemljejo tako, da bi se radi dokazali kot neki atribut za letne igre. V tem primeru bo to samo plus za nas, kar pomeni, da bodo igre dobro organizirane, s čimer bo manj skrbi za nas, ki našo ekipo vodimo,« je še dejal Čop.

Nekdanji slovenski olimpijec ni želel izpostavljati rezultatov ali kandidatov za kolajne. »Ne želim se ukvarjati s statistiko. Resnici na ljubo, bom polovico športnikov šele spoznal. Nimam pregleda nad vsemi športi, zato se ne bi ubadal z napovedmi. Kar pričakujem od reprezentantov, je korekten odnos, normalno obnašanje in čim bolj maksimalni nastopi. Da bi vsi dali svoje maksimume, da bi se kalili in da bi dosegli merila, ki so uveljavljena in ki sežejo vsak v svojem športu v sam svetovni vrh,« je še dodal Čop. šr