Šmartno pri Litiji. Čez kakih 14 dni bodo v Šmartnem zabrneli stroji domačega gradbenika Trgograda, ki bo skupaj s partnerskimi podjetji AGM Nemec, Leka in Rekon začel graditi natanko 1408 metrov dolgo obvozno cesto, na katero občani čakajo že več kot pol stoletja in bo razbremenila promet skozi ozko središče mesta. Projektno dokumentacijo za projekt, vreden dobrih 8 milijonov evrov, od tega bo sama gradnja nanesla 2,8 milijona evrov, so na občini skupaj z Direkcijo RS za ceste (DRSC) sicer pričeli pripravljati že leta 2003, vendar so se zadeve odvijale zelo počasi, predvsem zaradi težav pri pridobivanju zemljišč, kjer bo potekala nova obvoznica, je povedal direktor DRSC Gregor Ficko.

Poleg odkupov 35.832 kvadratnih metrov zemljišč in nepremičnin so namreč morali poskrbeti tudi za nadomestne stanovanjske gradnje, zaradi nestrinjanja nekaterih občanov s ponujeno odkupno ceno pa so morali tudi skozi 18 razlastitvenih postopkov, medtem ko se jim z enim lastnikom zemljišča še vedno ni uspelo dogovoriti za odkup njegove zemlje, je pojasnil Ficko in dodal, da so tudi zaradi tega rok gradnje celotne obvoznice predvideli za spomlad leta 2015. Zaradi ureditve obvoznice bo sicer potrebno rušiti deset stanovanjskih, proizvodnih in pomožnih objektov, je še pojasnil Ficko.

Poleg obvozne ceste, ki bo potekala od regionalne ceste Litija–Šmartno pri Litiji čez Šmarsko polje in kompleksa tovarne IUV ter po zahodni strani Črnega potoka do regionalne ceste Šmartno pri Litiji–Radohova vas, bodo sicer delavci Trgograda uredili tudi krožišče, most čez potok Reka, kolesarsko stezo po celotni dolžini trase obvoznice in avtobusno postajališče, na delu, kjer bo trasa obvoznice prečkala Črni potok in Reko pa bodo uredili tudi strugi vodotokov.

Da bodo Šmarčani vendarle prišli do ceste, ki bo zmanjšala tudi hrup in onesnaženost središča kraja, je zadovoljen tudi šmarski župan Milan Izlakar, ki je občanom to cesto obljubljal na zadnjih treh volitvah. slo