* Dvorana Ioan Kunst Ghermanescu, gledalcev 250, sodnika: Pandžić in Mosorinski (oba Srbija).

* Romunija: Marocico, Selaru, S. Grigoras, Grasu 6, Talas 2, Acatrinei 1, Asoltanei 3, Mancu 1, Mihalcea 2, Cimpan, Simicu, Cristescu 1, Ramba 3, D. Grigoras, Florea 1 (1), Rotaru 2.

* Slovenija: Lesjak, Prošt, Bilbija 1, Miklavčič, Dobelšek 2, Pucelj 1, Kavtičnik, Bezjak 1, Dolenec 2, Skube, Špiler 9, M. Žvižej 1, L. Žvižej 4, Gaber 1, Zorman 2, Gajić 7.

* Sedemmetrovke: Romunija 2 (1), Slovenija /.

* Izključitve: Romunija 6, Slovenija 8 minut.

* Rdeč karton: /.

Slovenska reprezentanca je v romunski prestolnici osvojila načrtovani točki in naredila pomemben korak k uvrstitvi na evropsko prvenstvo, ki bo med 14. in 26. januarjem prihodnje leto na Danskem. Do uvrstitve na sklepni turnir stare celine jo loči le še zmaga nad Belorusijo, zadnja kvalifikacijska tekma pa se bo v nedeljo, 16. junija, v osrednji ljubljanski dvorani v Stožicah začela ob 18. uri.

Izbranci slovenskega selektorja Borisa Deniča so v tukajšnji dvorani Ioan Kunst Ghermanescu prekinili niz šestih zaporednih porazov. Po polfinalnem porazu s Španci in tekmi za tretje mesto s Hrvati na svetovnem prvenstvu v Španiji ter dveh kvalifikacijskih porazih z Islandci in dveh na prijateljskih tekmah z Nemci so na življenjsko pomembnem obračunu v Bukarešti Slovenci le okusili slast zmage, a so zavoljo današnjega zmagoslavja Belorusov nad Islandci v Minsku ostali na tretjem mestu v svoji skupini.

Slovenci brezkompromisno nad »romunske neznanke«

Že nedeljska zmaga bi jih popeljala na drugo mesto, v tem primeru bi namreč - ob enakem številu točk - imeli boljši izkupiček na medsebojnih tekmah z Belorusi, saj se je prva tekma v Minsku končala z neodločenim izidom (32:32). V skupini 6 sicer vodi Islandija z desetimi točkami, Belorusija jih je zbrala sedem, Slovenija pet, Romunija pa je brez točk.

Slovenski rokometaši so se brezkompromisno lotili "romunske neznanke", uvodna postava - na vratih Primož Prošt, na krilnih položajih Dragan Gajić in Luka Žvižej, na mestu krožnega napadalca Matej Gaber ter na zunanjih položajih David Špiler, Uroš Zorman in Jure Dolenec - je z odgovorno igro v obrambi in napadu takoj prizemljila ambiciozne gostitelje in si že po osmih minutah igre priigrala tri gole prednosti (6:3). Romunski napad ni imel pravega odgovora na plitko tekmečevo obrambo 3-2-1, pa tudi na dokaj raznovrsten slovenski napad in učinkovitega Špilerja, ki je dosegel tri od šestih slovenskih golov.

Gostitelji so nekoliko lažje zadihali šele po izključitvi Špilerja, ko so se Slovencem približali na gol zaostanka (6:5), po Deničevi "hokejski menjavi" - v 13. minuti je zamenjal skorajda vse svoje igralce z izjemo Prošta in Gajića - pa so se znova razleteli na igrišču in gostiteljem ušli na +3 (8:5). Slovenskega naleta ni onemogočila niti domača minuta odmora, v 18. minuti so z golom Gajića povedli za pet golov (10:5), tri minute kasneje pa po zadetku Mihe Žvižeja za šest (12:6). V končnici prvega polčasa so Deničevi izbranci močno popustili, kar so gostitelji s pridom izkoristili in po treh zaporednih golih Andreija Grasuja prepolovili zaostanek (14:11).

Slovenska igra v prvem polčasu ni bila na vrhunski ravni, a vendarle dovolj kakovostna za dokaj neizkušene in rokometno nekoliko manj podkovane gostitelje. Deničevi izbranci so jim z dokaj prepričljivim uvodom v drugo polovico tekme v 38. minuti ušli na 20:13, nato pa močno popustili in z neodgovorno igro gostiteljem dovolili, da so se jim v začetku zadnje četrtine približali na tri gole (23:20). V prelomnih trenutkih dvoboja pa so vendarle uredili svoje vrste - blestel je Luka Žvižej, ki je dosegel tri gole v nizu - in jim v 52. minuti ušli na 28:20 in tako razrešili vse dvome o končni zmagi.

V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit David Špiler, ki je dosegel devet golov, Dragan Gajić pa sedem.

* Boris Denič, selektor Slovenije: "Igrali smo v krču, čeravno smo bili v vseh prvinah igre boljši od Romunov. Na tej tekmi nismo blesteli v nobenem rokometnem elementu, a na takšnih tekmah ni pomemben umetniški vtis, sploh pa ne ob koncu sezone, ko se je videlo, da igralci z glavami niso pri stvari in so že močno utrujeni. A dobro je, da smo v Bukarešti uspešno opravili generalko pred veliko pomembnejšo tekmo z Belorusijo, kjer pa se bomo morali predstaviti v veliko lepši luči."

Izjave po tekmi

* David Špiler, reprezentant Slovenije: "Vemo, da se sezona hitro bliža koncu, a ostati moramo zbrani še naslednje štiri dni. Današnjo tekmo smo opravili z odliko, čeravno so bila v naši igri številna nihanja. Na koncu je najbolj pomembno, da smo vselej neugodne Romune premagali z devetimi goli prednosti, na nedeljski tekmi proti Belorusom pa si ne smemo privoščiti tako velikih oscilacij, saj gre za kakovostne in izkušene rokometaše."

* Dragan Gajić, reprezentant Slovenije: "Romuni so se nam približali na tri gole zaostanka, ko smo želeli zapustiti lep umetniški vtis. Ko smo odigrali tako, kot smo se dogovorili, pa smo naredili razliko v zadetkih. Ob koncu sezone ni pomemben vtis, temveč osvojeni točki, tako da z optimizmom pričakujemo nedeljsko odločilno in zadnjo tekmo v tej sezoni."