Največ jih zboli za kroničnimi boleznimi pljuč, srca, ušes ter živčnega ali endokrinološkega sistema, je še pokazala raziskava, objavljena v reviji Journal of the American Medical Association.

»Pri mlajših odraslih je bil nenavadno visok odstotek nekdanjih rakavih bolnikov, ki imajo eno ali več kroničnih bolezni,« je dejala vodja raziskave Melissa Hudson iz raziskovalne otroške bolnišnice St. Jude.

Vse več odraslih, ki so v preboleli raka, se sooča z različnimi zdravstvenimi težavami, ki so s starostjo še pogostejše, so še zapisali avtorji raziskave. Ob tem so pozvali k dodatnim raziskavam o toksičnih učinkih, povezanih z rakom, saj ti doslej še niso bili dovolj natančno preučeni.

Strokovnjaki so še zapisali, da bi morali zdravstveno stanje nekdanjih bolnikov z rakom spremljati ves čas njihovega življenja.

»Ti podatki so pokazali, da je potrebno klinično spremljanje teh bolnikov, tako zdravstvenih težav, ki lahko povečajo obolevnost, če niso zgodaj odkrite in zdravljene, kot so recimo srčne bolezni in sekundarna maligna obolenja, kot tistih, pri katerih se lahko izboljša kvaliteta življenja, če so pravočasno zdravljene, recimo težave s sluhom ali vidom,« so še zapisali.