Glavni sestavini sta paradižnik in česen, nato še čebula, bučke in jajčevci, papriko pa so ji dodali pozneje, saj so jed poznali že pred odkritjem Amerike. Obstajata dva glavna načina priprave. Po enostavnejšem vso zelenjavo dušimo hkrati, v enem loncu, kakor svetuje današnji recept, po izvirnem in zapletenejšem pa tanke rezine bučk in jajčevcev popečemo posebej, iz čebule, česna, dela paradižnika ali paradižnikove mezge in paprike pa ločeno naredimo omako. Slednjo nadevamo v visok pekač in nanjo izmenično naložimo rezine paradižnikov, bučk in jajčevcev, da nastane pisana jed kakor na sliki, vse skupaj pa za nekaj časa porinemo v pečico. Pred tem lahko jed celo posujemo s sirom in jo gratiniramo, a bo takšna jed kaloričnejša. Ratatouille je izjemno priljubljen med vegetarijanci in tistimi, ki hujšajo, saj ni redilna, je pa zelo hranljiva. Na vrtu v tem času prav gotovo še nimate zrelih vseh njenih sestavin, zato si bo treba kaj sposoditi na tržnici, recept pa bo prišel še kako prav poleti, ko bodo vrtovi kipeli.

Zelenjavni ragu – ratatouille

Potrebujemo 6 velikih zrelih paradižnikov, 4 bučke, 1 veliko rdečo papriko, 2 manjša jajčevca, 1 veliko čebulo, 5 strokov česna, 4 žlice ekstra deviškega olivnega olja, žlico paradižnikove mezge, morsko sol, lovorov list, ščepec mletega čilija, nekaj vejic bazilike in ščepec majarona ali timijana.

Jajčevca narežemo na slab centimeter debele kolobarje, jih položimo v cedilo, izdatno posolimo in pustimo stati približno pol ure. Papriko očistimo in narežemo na trakove. Bučke operemo in narežemo kakor jajčevec. Paradižnik narežemo na tanjše krhlje. Rezine jajčevca dobro oplaknemo in posušimo. Česen olupimo in sesekljamo, čebulo olupimo in narežemo na lističe. Damo jo v hladno ponev na olivno olje in pristavimo ter počasi pražimo tri minute, nato dodamo še česen in pražimo še dve minuti. Primešamo paradižnikovo mezgo in žlico vode, nato dodamo lovorov list in narezan jajčevec, posodo pokrijemo, vsebino pa počasi dušimo 20 minut in pri tem pazimo, da se ne prismodi. Dodamo preostalo zelenjavo, začinimo s soljo in ščepcem čilija ali popra ter pokrito počasi dušimo dobre pol ure, da se zelenjava zmehča, a vseeno obdrži svojo obliko, nato jed odstavimo. Z ostrim nožem na trakove narežemo liste bazilike in z njimi posujemo jed. Ratatouille postrežemo vroč ali hladen, denimo s pečeno polento ali rižem, z omleto ali v slanih palačinkah, dober je kot priloga k mesu, še posebno jedem z žara.

Recept je bil objavljen v prejšnji številki revije Hopla.