Airbusovi strokovnjaki izvajajo zadnje teste na letalu A350 XWB MSN1, preden bodo izdali končno zeleno luč za petkov testni polet. Nedavno so uspešno že zagnali motor znamke Rolls-Royce Trent XWB, so v torek pojasnili v Airbusu, ki je v lasti evropskega letalskega in oborožitvenega koncerna EADS.

Družino letal na dolge proge A350 XWB sestavljajo tri različice letal, ki lahko sprejmejo od 270 do 350 potnikov v treh razredih. Nova letala so bolj učinkovita, saj bodo porabila 25 odstotkov manj goriva, posledično pa bodo proizvedla tudi manj izpustov toplogrednih plinov.

Nova letala naj bi začeli uporabljati v drugi polovici leta 2014, 33 prevoznikov pa je pri Airbusu že naročilo 613 letal.

Boeing se medtem sooča z novimi težavami. Zaradi težav z motorjem je All Nippon Airways po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes prizemljil letalo 787 Dreamliner. Čeprav ne gre za resne zaplete, težave dodatno škodijo Boeingovemu ugledu. Januarja so morali namreč zaradi pregrevanja akumulatorjev za štiri mesece ustaviti dobavo teh letal.