Bela majica je ena od štirih najbolj prestižnih majic na vsaki dirki, nosijo pa jo najuspešnejši mladi kolesarji, mlajši od 23 let. Oči so torej uprte v velike upe. Kolesar iz Britofa pri Kranju, ki vso kariero vadi pod budnim očesom ponosnega očeta Marka, izredno cenjenega trenerja mladih, želi belo majico osvojiti še drugič zapored, nato pa 1. avgusta začenja pravo profesionalno kariero v elitni ekipi Lampre. »Seveda bi rad oblekel belo majico in želim si biti višje v skupnem seštevku kot lani (17. mesto, 6:24 za Janijem Brajkovičem, op. p.), vendar grem na dirko kot na vsako drugo pomembno. Pripravljen sem, starejši sem, bomo pa videli, kako bo zneslo,« skromno pravi 21-letni kolesar.

Dirka Po Sloveniji je za njegove vrstnike zelo zahtevna preizkušnja. Dokaz je že to, da jih je v konkurenci običajno petina, pa še to večina iz domačih ekip, Radenske in Save. In lani je v boju za belo majico drugouvrščenega Belgijca De Jangha prehitel kar za deset minut, predlani pa sta ga prehitela le Ulissi in Poljak Rafal Majka, letos že kapetan ekipe Saxo Bank na Giru. »Take priložnosti, kot jo imamo mi za dokazovanje na dirki Po Sloveniji, imajo vrstniki le malo. V Italiji še bolj spoštujejo, kar dosežeš v taki konkurenci, poleg tega je konkurenca v Sloveniji iz leta v leto močnejša,« razlaga v vednost za primerjavo, v tej sezoni pa je že zmagal na jubilejni 50. mednarodni dirki Po Furlaniji - Julijski krajini s ciljem kraljevske etape na Matajurju. In tam na pobočjih Soče naj bi se odločila tudi slovenska jubilejna dirka. »Dirki Po Sloveniji in Giro FJK ne gre primerjati. Tam sem prišel kot eden desetih favoritov za zmago, tu sem le eden od mnogih, skoraj vsi pa so starejši. Traso čez Livek in potem na Vršič smo šli pogledat. Težka bo, oba klanca sta izredna. A za nas mlajše bo nemara še težja etapa do Višnje Gore, saj so krajši klanci za nas mlajše še bolj brutalni kot daljši, ki se vozijo na enakomernejši ritem. Pa še hierarhija znotraj karavane do nas mlajših je bolj neusmiljena. Če nas starejši ne poznajo, je boj za mesto v koloni v ospredju še težji in bolj surov,« opozarja na podrobnosti.

Mladi Kranjčan ima to prednost, da je tako kot njegov leto mlajši kolega Luka Pibernik, četrti s svetovnega prvenstva, med mlajšo generacijo kolesarjev iz italijanskih profesionalnih ekip že prepoznaven obraz. »Večino že poznam. Z mlajšimi kolesarji iz Lampreja sem že dober kolega, zato je s tem vse manj zadreg,« pristavi samozavestno, potem ko je zadnji težji trening naredil na Maratonu Franja.