Po odprtju upravne stavbe z mladinskim hotelom leta 2011 je županstvo Franca Kanglerja brez pojasnil ustavilo prenovo Pekarne kljub temu, da je projektna dokumentacija pripravljena in je na voljo tudi 1,8 milijona evrov iz evropskih strukturnih skladov. Ker pa je ta denar dosegljiv samo še do oktobra 2014, je treba takoj začeti prenavljanje objektov Hladilnica in Lubadar.

Fištravec je napovedal, da bodo občinski soprispevek, vreden 1,1 milijona evrov, zagotovili z rebalansom proračuna, gradbena dela pa naj bi se začela jeseni. Vendar morajo prej dati zeleno luč uporabniki. O tem, ali so za ali pa so proti prenovi, bodo danes popoldne glasovali na plenumu. Izid je zelo negotov, saj mnogim ustrezajo zdajšnje anarhistične razmere. Občinski objekti so namreč brez ustreznega uporabnega dovoljenja, občina pa uporabnikom ne zaračunava najemnine in jim obenem plačuje račune za vodo in elektriko.

Zato so se že začeli vrstiti javni apeli, naj pekarnarji omogočijo prenovo osrednjega mariborskega centra alternativne in neodvisne kulture. »Ko bosta objekta prenovljena, bo v njih okoli 3500 bruto kvadratnih metrov ustvarjalnih površin, ki bodo za svoje delovanje imele tudi uporabno dovoljenje. Prostorov bo mnogo več, kot jih je zdaj, upravljani pa bodo po enotnem sistemu, ki omogoča transparentnost skupnih odločitev, pretočnost uporabnikov in soupravo ter samoupravo uporabnikov,« je v pismu uporabnike Pekarne nagovoril Borut Osonkar, nekdanji direktor zavoda Pekarna Magdalenske mreže.

Če pa bodo glasovali zoper prenovo, jih je Osonkar pozval, da naj predstavijo svoj načrt, kako bodo vzdrževali propadajoče objekte in hkrati večali kulturno-umetniško produkcijo ter upravičili javni interes. »Zdaj imate v eni roki 2,8 milijona evrov in načrt prenove ter upravljanja objektov, kaj imate v drugi roki?« jih sprašuje Osonkar. Če bo prenova kompleksa ustavljena, bo samodejno umeščena na konec razmeroma dolgega in finančno izjemno zahtevnega seznama načrtovanih mariborskih investicij, so še sporočili iz občine.