A v omenjenih moštvih posebnih specialistov za večdnevne preizkušnje ne bo, kar daje veliko možnosti, da se tokrat zmage veseli kateri od treh slovenskih klubov.

Med Slovenci na stavnicah najvišje kotirajo trije tekmovalci. Tadej Valjavec, ki doslej na slovenski pentlji zmage še nima, bo prvi adut kranjske Save, nekdanji zmagovalec Tomaž Nose bo poskušal naslov najboljšega vrniti k novomeški Adrii Mobilu, Jan Polanc pa je predstavnik mlade garde in favorit ljubljanske ekipe Radenska. Če se prišteje še enega nekdanjega zmagovalca, Jureta Golčerja, ki vozi za avstrijski Tirol, so to kolesarji z možnostmi ugnati tujo konkurenco, preostali pa bodo svoje možnosti iskali v kakšni izmed štirih etap. Prvi favorit dirke je po mnenju slovenskih tekmovalcev Nemec Patrick Sinkewitz, tekmovalec hrvaške ekipe Merdiana Kamen, ki je nekoč uspešno tekmoval na najvišji ravni, a so ga pri pohodu na sam vrh kolesarstva zaustavili dopinški testi.

Sinkewitz najbolje pripravljen

"Letos nisem imel veliko možnosti za dokazovanje, saj nismo nastopili na dirkah, ki so se končale na klancu. Tako tudi rezultatov ni bilo pravih, zato nestrpno pričakujem dirko. Sem pa bil vedno med aktivnejšimi kolesarji, kar mi daje motivacijo. Menim, da sem pripravljen, kot sem si želel, na dirkah sem videl, da sem v klancu zraven, izgovora, da klancev ne bo, tako ne bom imel. Kako je pripravljena konkurenca, bomo videli, delno pa sem že videl, menim, da je Sinkowitz trenutno najbolje pripravljen kolesar, ki bo tu nastopil. Moja naloga bo, da v kronometru čim manj zaostanem za njim. Imena na dirki so sicer odlična, a ne vidim kolesarja, ki bi bil lahko ne vem kako dober na vzponih. Mogoče še Adriano Malori, ki je dobil dirko po Bavarski, kar pomeni, da ne more biti slab," je dejal Valjavec.

Da je Sinkowitz tekmovalec, ki lahko prepreči slovensko zmago, meni tudi Nose. "Za njega vemo, da je odlično pripravljen, v krog favoritov pa bi prištel še Valjavca in Polanca. Vsekakor bomo v Adrii Mobili poskušali biti boljši od njih. Ali jaz ali pa Rado Rogina, midva bova kapetana naše ekipe," pred dirko razmišlja Nose, ki je imel v zadnjem času nekaj težav s poškodbo, kar bi ga lahko oviralo pri lovu na zmago: "Pred desetimi dnevi sem v Avstriji padel. V kolenu imam tri šive, ki so me ovirali na zadnjih treningih. Tako se ne počutim, kot bi si želel, upam pa, da bo do dirke vse v najboljšem redu."

Jan brez ekipne podpore

Tretjega slovenskega kandidata za vrh ima Radenska, Polanc je že nekajkrat dokazal, da ima velik potencial, tik pred odhodom k ekipi Lampreja pa bo na domači dirki poskušal priti čim višje. "Naš glavni cilj je, da dirko odvozimo brez napak, potem pa bomo videli. Žal Jan ne bo imel take podpore ekipe, kot jo bodo imeli drugi, saj je naša ekipa mlada in neizkušena, bomo pa videli, a je dovolj močan za visoko uvrstitev. Želi doseči svojo najboljšo uvrstitev na dirki, kar je doslej 17. mesto, tega pa je prav gotovo sposoben," je dejal trener Radenske Marko Polanc, sicer oče mladega tekmovalca, ki bo na vrh meril tudi na julijskem evropskem prvenstvu na Češkem.

Dirka Po Sloveniji bo imela štiri etape. Po prologu bo v petek dokaj zahtevna etapa od Kočevja do Višnje Gore, odločilna bo kraljevska etapa, ki se bo končala na Vršiču, cilj dirke pa bo v nedeljo v Novem mestu.