»Smo popolnoma nemočni. Še vedno nismo uspeli odpraviti posledic poplav iz leta 2002. Grozno je videti, kako je 11 let trdega dela in obnove uničenih prek noči,« posledice katastrofalnih poplav opisuje predsednica jadralnega kluba Albin Köbis iz saškega mesteca Grimme Iris Berg. Narasle vode namreč niso poškodovale le domov in gospodarskih objektov, temveč so veliko škodo povzročile tudi športnim društvom, ki so se leta trudila obnoviti igrišča in prostore klubov. Vseeno pa ima v času, ko je ogrožena eksistenca številnih Nemcev, le malokdo čas pomisliti na šport, poroča Deutsche Welle.

Računajo na solidarnost športnikov, pomoč že obljubila nogometna velikana

Kljub vsemu pri Nemškem olimpijskem komiteju (Dos) že razmišljajo, kako pomagati nekaterim društvom na poplavljenih območjih. »Mnoga društva se nahajajo na robu preživetja, zato jim želimo priskočiti na pomoč s hitrimi in nebirokratskimi ukrepi. Pri tem računamo na solidarnost športnikov iz vse Nemčije,« je povedal predsednik olimpijskega komiteja Thomas Buch.

Svojo pomoč so med drugim že obljubili številni večji športni klubi, med katerimi je tudi Bayern München. Bavarski nogometni velikan bo organiziral humanitarno prireditev v Passau, mestu, ki so ga prizadele najhujše poplave v zadnjih 500 letih. »V zadnjih tednih so naše moštvo podpirali navijači z vse Nemčije, čas je, da jim uslugo povrnemo,« je sporočil predsednik Bayerna Karl-Heinz Rummenige. Zgledu nemškega prvaka nameravajo slediti tudi pri velikem tekmecu Borussii Dortmund, ki je prav tako napovedal organizacijo humanitarne prireditve.

Zaradi poplav ob poletne počitnice več kot tisoč otrok

Pomoč bo prišla športnim društvom še kako prav nanjo pa računajo tudi pri jadralnemu klubu Albin Köbis, ki je ostal brez klubskih prostorov in objekta, kjer so skladiščili jadrnice. Kot so zapisali pri Deutsche Welle, je samo na klubskih objektih škode za okoli 100 tisoč evrov, kar za tako majhen klub predstavlja ogromen znesek. »Od jadralnega kluba ni ostalo tako rekoč nič,« priznava predsednica Bergova.

Zaradi tega pa niso na slabšem le tamkajšnji ljubitelji jadranja. Vsako poletje namreč otroci iz cele Nemčije obiščejo klub, kjer nato preživljajo počitnice. »Samo letos bo več kot tisoč otrok ostalo brez počitnic v našem letnem kampu,« potoži Bergova.

Nad klubom ne nameravajo obupati

Čeprav lahko vsi športniki in rekreativci iz Grimma računajo na pomoč države, pa se obenem zelo dobro zavedajo, da bo večji del bremena padel na njihova pleča. Številnim bo zaradi tega še toliko težje, saj bodo morali poskrbeti tudi za svoje prizadete domove. Vseeno prav nihče v mestecu ne razmišlja, da bi nad svojim jadralnim klubom dvignili roke. »To ne pride v obzir. Preveč radi imamo naš klub in naše mesto, da bi dopustili kaj takega,« optimistično zaključi Bergova.