Proti astmi

Podatki, ki so jih zbrali v veliki italijanski nacionalni raziskavi na vzorcu 72.000 ljudi, kažejo, da so imeli tisti, ki so zaužili tri skodelice kave na dan, za 28 odstotkov manjše tveganje, da bi zboleli za astmo kot drugi, ki kave niso pili. Tisti, ki so si na dan privoščili dve skodelici, so zmanjšali tveganje za 23 odstotkov. Ena skodelica kave na dan pa je dosegla petodstotno razliko. Več kot tri skodelice niso pokazale boljših učinkov. Ti izsledki kažejo, da je lahko dolgotrajno in zmerno pitje kave ena od oblik samopomoči, ki preprečuje astmatične napade.

Koliko kave je preveč

Kofein najpogosteje uporabljamo za dvig energije. Tisti, ki vozijo ponoči, ali drugi, ki se dolge ure učijo za izpit, lahko potrdijo, da je učinek hiter in dober. Kofein preide v kri v nekaj minutah in ostane v organizmu dve do osem ur. Ohranja nas budne, ker stimulira osrednji živčni sistem. Preveč te snovi lahko povzroči povišano srčno frekvenco, nespečnost, nervozo, glavobol, razdražljivost pa tudi drisko in pogosto odvajanje. Koliko je preveč, ne moremo reči, ker gre za izrazito subjektivne ocene. Ni pa nič nenavadnega, da ljudje, ki pijejo čezmerne količine kave dlje časa, sčasoma razvijejo toleranco za kofein in njegove učinke. Nekdo, ki kave ali kokakole nikoli ne pije, pa lahko že po nekaj požirkih doživi neprijetne znake zgoraj opisanega »kofeinizma«. Za večino ljudi pomeni zdrava mera do 300mg kofeina dnevno. To pomeni največ tri skodelice kave dnevno ali šest skodelic pravega čaja oziroma kokakole.

Nekaj sto različnih snovi

Kaj pa dolgotrajnejše negativne posledice kofeina na zdravje? Dr. Kroger, nutricionist na univerzi v Pensilvaniji, pravi: »Kofein je v zmernih količinah veliko bolj varen, kot si večina ljudi predstavlja.« Številne študije, ki so iskale povezavo med kofeinom in razvojem bolezni, so to ovrgle ali so kofein oprale krivde. V kavi se namreč nahaja nekaj sto različnih snovi. Po najnovejših študijah kofein ne povzroča anomalij novorojenčkov, ne prispeva bistveno h kronično povišanem krvnem tlaku in ne povzroča raka oziroma zatrdlin v dojkah. Kava kot taka pa poslabšuje stanje čira na želodcu ali dvanajsterniku (toda ne zaradi kofeina). Tudi svetovno znana Framinghamska študija o srcu ni našla povezave med kofeinom in povečanim tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni.