Prvi na lestvici najbolj zadovoljnih zaposlenih so v Mehiki

Raziskava, ki jo drugo leto zapored objavlja podjetje Regus, je zajela mnenja 26.000 zaposlenih iz več kot 90 držav. Prvi na lestvici najbolj zadovoljnih zaposlenih so v Mehiki, sledijo pa jim v Indiji in Braziliji.

Pri doseganju ravnotežja med delom in prostim časom so najuspešnejši lastniki podjetij in mlajše generacije. Generacija "baby boom", rojena med letoma 1945 in 1964, glede na raziskavo težje krmari med službenimi in zasebnimi obveznostmi. Mlajši zaposleni po vsem svetu, generaciji X in Y, v delu namreč uživajo bolj od generacije baby boom in so tudi bolj zadovoljni s svojo produktivnostjo.

Danes ni več takšnega občutka pripadnosti do delodajalca kot nekoč

Regusova območna predstavnica Katerina Manou je pojasnila, da so zadovoljni zaposleni bolj produktivni, obenem pa je tudi manj verjetno, da bi zapustili podjetje. Ob vse boljših razmerah na trgu dela se podjetja vedno bolj zavedajo, da morajo, če želijo privabiti in obdržati perspektivne kadre, zaposlenim ponuditi bolj prilagodljive delovne prakse, kot je na primer izbira lokacije opravljanja dela.

Poudarila je tudi, da zaposleni danes nimajo takšnega občutka pripadnosti in lojalnosti do delodajalca kot njihove predhodne generacije, zato je zelo pomembno, da lahko delo opravljajo, kakor jim odgovarja, ne da bi bili prisiljeni prevzemati vzorce starejših. Generacija, ki je odraščala z naprednimi tehnologijami, pripisuje izredno velik pomen razmerju med delom in prostim časom, službo pa dojema kot dejavnost, ne več kot kraj, kjer ta poteka.