Kot so še sporočili iz SKS, ene od političnih organizacij koroških Slovencev, se želijo Petriču z nagrado oddolžiti za bogato delo.

Slavnostni govornik ob podelitvi nagrade bo član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, nekdanji minister za Slovence v zamejstvu in po svetu ter sedanji svetovalec predsednik republike Boruta Pahorja, Boštjan Žekš.

Nagrado SSK podeljuje v rednih presledkih odličnim osebnostim iz vrst koroških Slovencev in Slovenk ali iz vrst večinskega naroda, ki bistveno prispevajo k uresničevanju kulturnega, vzgojnega, političnega, gospodarskega, športnega in splošno človeškega zbliževanja narodov sosedov na avstrijskem Koroškem in v celotni Alpsko-Jadranski regiji.

Nagrada je poimenovana po znanem alpinistu in avtorju knjig s področja gorstva Juliusu Kugyju (1858-1944), čigar korenine segajo na tri območja alpsko-jadranskega prostora: v spodnjo Ziljsko dolino pri Pečah, v Gorico in Trst ter na območje Julijcev v današnji Sloveniji.

Ideja Kugyjeve nagrade sloni na zamisli o alpsko-jadranskem zbliževanju v trikotniku Koroška - Slovenija - Furlanija, na želji po znanju štirih jezikov tega prostora (slovenščine, nemščine, italijanščine in furlanščine) ter na spoznavanju kultur na stičišču treh evropskih jezikovnih družin.