"V skladu z dogovorom z vodstvom Slovenske ljudske stranke je bil včeraj enostransko, s strani mestnega odbora SLS Maribor, prekinjen dogovor o skupnem kandidiranju na lokalnih volitvah 2010, ki so ga septembra 2010 podpisali mestni odbor SLS Maribor, skupina 500 volivcev, ki jo je zastopal Milan Mikl, ter kandidat za župana Franc Kangler," je v današnjem sporočilu za javnost zapisal Cojhter.

"Oblikovano je stališče in pobuda vodstva SLS, da se svetniška skupina Županova lista in SLS v Mestni občini Maribor preimenuje v svetniško skupino SLS," dodal. Po njegovih navedbah lahko člani SLS in tudi tisti svetniki Županove liste, ki niso člani SLS, do petka podpišejo pristopno izjavo v svetniško skupino SLS.

Cojhter je pomisleke glede poimenovanja Županova lista in SLS po odstopu Kanglerja z županskega položaja izrazil že ob svoji izvolitvi na čelo mariborske SLS konec maja. Podobno mnenje je bilo slišati tudi od mestnega svetnika Aleksandra Jovanovića, medtem ko je mestni svetnik in nekdanji podžupan Milan Mikl, ki ni član SLS, to odločno zavrnil.

Kot je Mikl dejal v izjavi za javnost prejšnji teden, bo vztrajal pri dosedanjem poimenovanju. "Županova lista zagotovo ne bo razpadla. Jaz sem kandidiral na tej listi in bom zagotovo na tej listi tudi ostal," je povedal.

Svetniška skupina Županova lista in SLS je največja skupina v mariborskem mestnem svetu, saj šteje deset članov. V času županovanja Kanglerja, ki pa je bil po množičnih protestih konec lanskega leta prisiljen odstopiti, je v koaliciji z SDS in DeSUS igrala pomembno vlogo pri oblikovanju mariborske politike. Po nastopu novega župana Andreja Fištravca pa se zdi, da se v njej oblikujeta dva tabora.

V svetniški skupini Županova lista in SLS so poleg že omenjenih Mikla in Jovanovića še Tanja Vindiš Furman, Boštjan Viher, Astrid Bah, Danilo Burnač, Alfred Lasetzky, Tomaž Barada, Boris Rožman in Jožef Škof.