»Ali ste videli Mateja Gabra? Izgleda, kot da ga je prebutal boksar Mike Tyson,« se je včeraj v Zrečah pošalil sicer vidno zaskrbljeni selektor Boris Denič, ki mu prav zdravstvene težave stebra reprezentančne obrambe povzročajo največ preglavic. Sedanji igralec Gorenja in v novi sezoni član Montpellierja ima namreč ječmenčka na obeh očesih: na enega ne vidi nič, na drugega pa zgolj megleno. Včeraj dopoldan mu je okulist sicer prižgal zeleno luč za trening in Gaber ga je tudi opravil, popoldan pa so na njegovem očesu izvedli manjši operativni poseg. Ker reprezentanca danes z letalsko linijo Dunaj–Bukarešta potuje v Romunijo, za zdaj pa ni jasno, kako se bo Gabrovo oko odzvalo na zdravniški poseg, se je Denič odločil, da namesto prvotno predvidenih šestnajstih igralcev na gostovanje potuje sedemnajsterica.

Jasno pa je že, da med potniki ne bo vratarja Gorazda Škofa, ki mu začasnega delodajalca v Franciji (Creteil; v naslednji sezoni bo nosil dres Nantesa) ni uspelo obdržati v prvi ligi. Ker prvotna poškodba gležnja ni bila ustrezno sanirana, mu je zaradi določenih drugačnih gibov oteklo še koleno. Škof bo danes opravil magnetno resonanco, selektor Denič pa se nadeja, da bo prvi vratar nared vsaj za nedeljski obračun z Belorusi v Stožicah. Bolj razveseljivo je stanje kapetana Uroša Zormana, ki zaradi poškodbe stegenske mišice (staknil jo je v polfinalu proti Barceloni) pred slabimi desetimi dnevi ni igral tekme za tretje mesto proti Kielu na sklepnem turnirju najboljše četverice v evropski ligi prvakov v Kölnu. Pregled z ultrazvokom ni pokazal hujše poškodbe, vseeno pa je Zorman nekaj dni treniral po posebnem programu.

Kot zadnji je na priprave v Zreče včeraj zjutraj dopotoval kar 208 centimetrov visoki Nenad Bilbija, član nemškega prvoligaškega kluba Minden. Toda »Bibi« je imel na poti iz Nemčije veliko smolo, saj se mu je pokvaril avtomobil, zato je bilo potrebno vlečno vozilo. Celjan je prvič po poškodbi zaigral v soboto na tekmi zadnjega kroga nemške lige, a tudi njegovi štirje zadetki niso mogli preprečiti Mindnovega poraza (28:32) na gostovanju pri Wetzlarju. Minden je kljub porazu ostal v prvoligaški druščini, Bilbija pa je igral okoli 40 minut, a le v napadu.

Slovenci so kvalifikacije za EP 2014 začeli prav z zmago proti Romuniji v Kopru oktobra lani (34:26), jutri pa jih čaka povratni dvoboj v dvorani Polivalenta v Bukarešti. Medtem ko Deničeva četa ni imela nobene pripravljalne tekme, so Romuni nastopili na turnirju v Larviku na Norveškem in odigrali tri tekme: premagali so gostitelje (29:27) ter izgubili s Švedsko (29:35) in Poljsko (22:24). Denič si posnetkov teh tekem ni ogledal, kot razlog pa je navedel naslednje: »Vsi nasprotniki Romunov so igrali v zelo oslabljenih zasedbah, zato slika ni realna. Edino pravo merilo za analizo je naša tekma z njimi v Kopru. Morebiti lahko dodajo kakšno manjšo novost ali spremembo v igri, toda nič revolucionarnega.«

Pred obračunom z Romuni (selektor Eliodor Voica, ki je nekoč igral tudi v Škofji Loki, je še dodatno pomladil reprezentanco) je kljub številnim težavam v reprezentančnem taboru optimistično razpoložen tudi krožni napadalec Miha Žvižej, igralec francoskega kluba Toulouse. »Na klubski ravni so se stvari po januarskem svetovnem prvenstvu v Španiji le normalizirale. Letošnja sezona sicer ni bila optimalna, a glede na stanje na začetku sezone smo lahko zadovoljni z uvrstitvijo v sredino lestvice. Za prihodnost je narejen dober načrt in upam, da se bo tudi uresničil. S svojo igro sem zadovoljen tako jaz kot moji delodajalci,« pojasnjuje Miha Žvižej, ki bo jutri v Bukarešti odigral 67. tekmo v reprezentančnem dresu.

Celjan ocenjuje, da je moči in energije kljub dolgi in naporni sezoni še dovolj za priprave in dve kvalifikacijski tekmi. »Težje bi bilo, če bi imeli po koncu klubske sezone kratek premor in bi potem morali priti še na reprezentančne priprave. Zaradi njih se je moja sezona podaljšala samo za teden dni, kar pa je seveda malenkost,« meni Žvižej, ki je v četrtek še odigral zadnjo ligaško tekmo v tej sezoni v Franciji (njegov Toulouse je izgubil na gostovanju pri klubu Cesson Rennes s 24:28, Miha pa je dosegel tri zadetke), v soboto pa se je pridružil pripravam v Zrečah. Čeprav mora Slovenija za uvrstitev na evropsko prvenstvo na Danskem leta 2014 premagati tako Romunijo kot Belorusijo, Žvižej ne čuti nobenega dodatnega pritiska: »Vemo, da smo močnejši od obeh reprezentanc. Prav tako vemo, kaj moramo storiti, da bi si priigrali vozovnico za EP. Smo dobro pripravljeni in polni samozavesti, zato smo tako jaz kot moji soigralci optimisti. Res je, da imamo na vsaki reprezentančni akciji zdravstvene težave, na žalost pa nimamo na voljo 30, 35 igralcev, med katerimi bi lahko izbirali. Toda s poškodbami in podobnimi težavami se ne obremenjujemo, saj bi potem imeli še bolj polne glave. Tisti, ki smo zdravi, bomo v igri pokrpali luknje, ki so nastale zaradi manjkajočih.«