Na zasedanju se je pokazalo, da ima Matjaž Rakovec v hokejskih vodah ta trenutek sramežljivo opozicijo. Še najbolj provokativen je bil Srdan Kuret, ki ni bil delegat, a je prejel vabilo. Kuret spada v ožji krog podpornikov bivšega šefa HZS Ernesta Aljančiča, ki je včeraj prav tako prišel na skupščino, a je bil v ozadju dogajanja zgolj v vlogi opazovalca. Leta 2009 je Kuret kratek čas celo predsedoval zvezi, ko je bilo stanje na meji vzdržnega, včeraj pa ga je predvsem zanimalo, zakaj je revizijska hiša EPIS izrazila dvom o poslovanju zveze v prihodnosti, o čemer smo podrobno poročali že včeraj. Rakovec mu je pojasnil, da je zveza v letu 2012 celo prvič v zgodovini poslovala z dobičkom, da pa dolg izhaja še iz časov prejšnjih garnitur.

Matjaž Rakovec je bil nasploh zelo malo kritičen do lastnega dela in dela ožjih sodelavcev. Med drugim je rekel, da pričakuje izboljšanje razmer okoli tekmovanja v državnem prvenstvu. Čeprav stanje na klubski ravni že dolgo ni bilo na tako nizki ravni kot lani, je opazil, da »Slovenija dobiva močne hokejske centre in da je hokej na ledu vse bolj priljubljena panoga«. Tomaž Vnuk iz HK Olimpija se je javno vprašal, kje HZS opazi večjo popularizacijo hokeja, saj osebno v Tivoliju ne vidi povečanega obiska na klubskih tekmah. »Lahko pa bi pripomogli k promociji hokeja, če bi dali večji poudarek pri vpisu v hokejske šole,« je predlagal Vnuk. Delegati so se pritoževali, da se kljub poznemu času še vedno ne ve natančno, kdaj in kako bodo startala vsa tekmovanja v sezoni 2013/14. Realen je bil predvsem očitek, da HZS nima izdelane jasne vizije v širšem smislu, torej da se ne zazre vase, da ne prizna napak in se iz njih kaj nauči.

Rakovec se je šele po skoraj treh letih vladavine v hokejski zvezi zavezal, da bo predsedstvo do konca koledarskega leta naposled pripravilo in sprejelo ustrezen sanacijski program za poplačilo starih dolgov. Nadzorni odbor HZS pod vodstvom Braneta Terglava je finančno poročilo za lani sprejelo z zadržkom, sicer pa je Terglav med govorom večkrat pohvalil delovanje zdajšnjega vodstva. O sklepu neodvisne revizijske hiše je dejal, da gre za »pavšalno ugotovitev, ki kaže na nepoznavanje tematike«. Terglavovo poročilo je med udeleženci skupščine pritegnilo še največ pozornosti, saj so bila poročila drugih organov zveze precej bolj ohlapna. Premalo je bilo kritičnosti ali pa je sploh ni bilo. Govorci so večinoma zgolj naštevali vsem znana dejstva, kot so, kaj vse je dosegla članska reprezentanca v zadnji sezoni, kakšne so bile priprave, kakšen je bil tekmovalni sistem domačih tekmovanj... Zagotovo bi bilo smiselno slišati še poročilo o delu članskega selektorja Matjaža Kopitarja in njegovo končno analizo, kako je sam videl zadnji neposrečen poskus izbrane vrste s sedmimi porazi na SP na Švedskem.

A Matjaža Kopitarja na skupščini ni bilo, je pa njegov pomočnik Nik Zupančič naznanil, da se poslavlja z mesta sekretarja strokovnega sveta, kjer ga bo zamenjal Gorazd Rekelj. Spomnimo, da strokovni svet v HZS vodi ravno Kopitar, kar je – kot smo že pisali – nerodna reč, saj v tem primeru ocenjuje samega sebe. Zamenjavo Zupančiča z Rekljem v vrhu zveze zdaj ocenjujejo kot »spremembo, ki bo prinesla izboljšave«. Zupančič tako ostaja zgolj še član strokovnega sveta HZS.