Kočevje. Podrobnejša ocena škode, ki jo je povzročil nedeljski požar, bo znana konec tedna, ko bo strokovna komisija pregledala očiščeno pogorišče.

Čeprav so si ga včeraj ogledali tudi predstavniki zavarovalnice, še ni znano, kako visoko odškodnino bo občina, ki je imela stavbo zavarovano za 3,1 milijona evrov, prejela za uničeni del šole. Ker pa zavarovalnica krije stroške čiščenja, bodo danes začeli odstranjevati uničene dele, konec tedna pa bodo strokovnjaki za analizo materialov ocenili, kakšna je statika stavbe in ali bo treba porušiti tudi pritlični del.

Po grobi oceni naj bi obnova v požaru uničenega dela stavbe stala okoli 1,5 milijona evrov. Kočevski župan Vladimir Prebilič je zaprosil ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, da bi 900.000 evrov, odobrenih za prenovo kočevskega mestnega jedra, preusmerili za obnovo šole v Stari Cerkvi. Če ministrstvo tega ne bo dovolilo, se bo kočevska občina, ki trenutno v proračunu nima denarja za tolikšno investicijo, lotila plana B. »Tudi lekarniški denar je na voljo za to,« je pritrdil Prebilič. Kočevski svetniki se namreč že več kot leto dni ne morejo sporazumeti, za kaj bi namenili milijon evrov, ki ga je v minulih letih ustvarila Lekarna Kočevje. »Najprej se bomo skušali dogovoriti za državni denar, če res ne bo šlo, bomo uporabili denar, ki ga je ustvarilo poslovanje lekarne,« je dodal Prebilič. Ministrstvo naj bi svojo odločitev sporočilo še ta teden.

Skoraj tristo učencev pa je danes odšlo na več krajev, nekateri so si odšli ogledat knjižnico, nekateri so se odpeljali na strokovno ekskurzijo v Belo krajino. Ravnateljica Osnovne šole Stara Cerkev Sonja Veber je pojasnila, da so tako imenovane dneve dejavnosti načrtovali že pred požarom. Jutri bodo nadaljevali pouk na začasnih nadomestnih lokacijah, in sicer v tistem delu šolske stavbe, ki je požar ni zajel, ter v prostorih gasilskega doma in krajevne skupnosti. Ravnateljica je sicer predlagala predstavnikom ministrstva, naj se pouk zaradi težav z napeljavo ne nadaljuje. V delu stavbe, ki je bil od uničenega ločen s požarnim zidom, namreč ni ne vode ne elektrike, kar pa naj bi občina rešila tako, da bo pripeljala vodo, prenosne sanitarije in agregate. Kako bo s poukom septembra, ko šola zagotovo še ne bo obnovljena, ne vedo.