Krško. Gospodinjstvom znotraj 10-kilometrske razdalje od Nuklearne elektrarne Krško so včeraj začeli deliti zgibanke z navodili za uporabo tablet kalijevega jodida, osebam do 40. leta starosti pa še kupone, na podlagi katerih lahko tablete prejmejo brezplačno v eni od šestih lekarn v krški in brežiški občini. Tablete bodo razdelili tudi vrtcem, šolam in drugim organizacijam v okolici elektrarne, prejele pa jih bodo tudi tiste reševalne ekipe zunaj omenjenega kroga, ki bi jih v primeru neljubega dogodka napotili na ogroženo območje.

Preventivni ukrep

»Gre za preventivni ukrep za primer jedrske nesreče v krški nuklearki, saj želimo s tem, ko prebivalci tablete hranijo doma, preprečiti nepotrebno gnečo pri osebnih zdravnikih, če bi do dogodka zares prišlo,« je osnovni namen akcije pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Brigita Čokl.

Tablete kalijevega jodida predstavljajo zaščito pred kontaminacijo z radioaktivnim jodom, ki se lahko sprosti ob težji nesreči v krškem reaktorju. Ta bi se nakopičil v žlezi ščitnici in povečal možnost obolenja za rakom. »Zaužitje tablet najpozneje uro po zaznani nevarnosti uhajanja radioaktivnih snovi iz elektrarne predstavlja 97-odstotno zaščito pred obolenjem,« je še pojasnila Čoklova.

V obstoječem sistemu zaščite in reševanja je predvideno, da prebivalci ogroženega območja zaužijejo tablete le po odredbi poveljnika Civilne zaščite Republike Slovenije. Direktor Uprave RS za jedrsko varnost Andrej Stritar je ob predstavitvi akcije razdeljevanja tablet dejal, da so se za 10-kilometrsko razdaljo odločili na podlagi mednarodnih standardov in izkušenj, sam ukrep pa izvajajo na priporočilo mednarodne zdravstvene organizacije, ki velja za vse jedrske elektrarne na svetu.

Ogroženi le mlajši

»Kar zadeva okoliško prebivalstvo, sledijo v primeru hude nesreče jedrske elektrarne, med katero bi prišlo do uhajanja radioaktivnih snovi, tri faze ukrepanja: zaklon v zaprte prostore, zaužitje tablet kalijevega jodida in evakuacija. Predlanski dogodek v Fukušimi je pokazal, da je časa za takšen način ukrepanja zadosti in da je torej panika nepotrebna, saj pri okoliškem prebivalstvu tam ni bilo zabeleženih negativnih učinkov. Pa tudi sicer je zelo malo verjetnosti, da bi v kakšni elektrarni v hipu prišlo do najhujšega. Stvari se vedno dogajajo v nekem časovnem zaporedju,« je dodal Stritar.

Na vprašanje, zakaj so do tablet upravičeni samo prebivalci do 40. leta starosti, je Čoklova pojasnila, da je žleza ščitnica za radioaktivni jod občutljiva le pri mlajši populaciji in da bi bilo jemanje tablet pri starejših zaradi tega nesmiselno. Za prebivalce drugih krajev hranijo tablete v 19 bolnišnicah, načrt razdelitve v primeru jedrske nesreče pa so dolžne pripraviti posamezne občine. Po besedah predsednika republiške civilne zaščite Srečka Šestana jih je mogoče razdeliti v 8 do 10 urah.

Nakup tablet je financirala Nuklearna elektrarna Krško, ki je zanje odštela 60.000 evrov.