Slovenski kampi so lani skupno poslovali z dobičkom, hotelirstvo pa je prikazalo izgubo. Zelo podobno je tudi na Gorenjskem, kjer so malodane vsi avtokampi imeli rekordno sezono. Letošnja se začenja bolj klavrno, saj je obisk v kampih, razumljivo, močno povezan z vremenom. Dejstvo pa je, da prihaja vse več gostov v kampe z avtodomi, ki bolje kljubujejo vremenskim spremembam. V kampu Danica v Bohinju tako nizozemski gostje z avtodomi oziroma kamperji rešujejo zimsko obarvano pomlad, šotorov pa je bilo do zdaj zelo malo.

V prihodnje se prav Danica lahko spremeni v zimski kamp: »Ne zaradi vremena, zaradi dodatne ponudbe velikega novega smučišča. To bo skoraj nujno, goste bomo imeli tako rekoč vse leto. Sicer pa smo tudi v maju zabeležili lansko raven obiska, od začetka leta do zdaj pa 2200 nočitev,« nam je povedala Milena Košnik iz bohinjskega turističnega društva, ki kamp uspešno razvija. Zdaj lahko ob Savi prenoči že tisoč gostov. Kamp Zlatorog so po težavah z najemniki letos odprli, tudi tja se vračajo največkrat tradicionalni gostje, sodi tudi med izhodišča za gornike in alpiniste.

Na Bledu ni šotorov

Blejski kamp je v zadnjih letih v samem vrhu kakovostne ponudbe, stalne izboljšave pa mu prinašajo tudi laskave ocene v tujini. Uvod v turistično glavno sezono je bil za okoli pet odstotkov slabši kot lani, tudi pri njih šotorov do zdaj skoraj ni bilo. Prostora imajo za do tisoč gostov, slabši obisk pa pripisujejo izključno vremenu, ki klasičnemu kampiranju ni bilo naklonjeno. Zabeležili so 8600 nočitev.

»Na letni ravni smo se lani približali številki sto tisoč nočitev, v maju pa naredimo pet tisoč nočitev. Že to pove, da lahko, če bo julija in avgusta dobro vreme, slabo pomlad nadoknadimo že v enem ali dveh dobrih, sončnih koncih tedna,« je prepričan direktor kampa Šobec Sašo Gašperin. V Šobcu bodo lansko sezono zares težo ponovili, saj so imeli kar za 30 odstotkov več nočitev kot leto poprej. Tudi majski rezultati niso tako slabi, kot bi lahko sklepali glede na skoraj zimsko vreme na Gorenjskem v majskih dneh. A gre bolj za posledico tega, da so bili letos binkošti zelo zgodaj, kar pomeni počitnice v germanskih deželah, od koder prihajajo tradicionalni gostje Šobca. »Če pa pogledamo današnji dan, je slika kar žalostna. Lani smo imeli 290 gostov, danes jih imamo 65,« je še dodal Gašperin in omenil, da so huda ovira tudi poplave v srednji Evropi, ki otežujejo dostopnost, na odločitev turistov pa vplivajo tudi psihološko. Glede na odlične rezultate kampa Šobec in posledično njegovega lastnika Turističnega društva Lesce je večna kritika ta, da se v kamp že nekaj let ni prav pretirano vlagalo. »Letos se prvič ne moremo več pritoževati. Naredili smo nove ceste, asfaltirali 1,6 kilometra cest na spodnjem delu kampa, obnovili obrambni nasip ob Savi, te dni zamenjujemo 40 let staro ograjo. Rakava rana ostaja stara restavracija, posodobiti bi bilo treba informacijski sistem oziroma spletne strani, a upam, da vse to tudi še pride na vrsto,« je še dejal Gašperin.

Upajo na toplo poletje

Eden bolj simpatičnih kampov v Sloveniji je tipični gorniški kamp Kamne v Dovjah, ki ga že vrsto let uspešno vodi družina Voga. Čeprav imajo le 50 parcel in je kapaciteta kampa 120 oseb, so imeli lani več kot pet tisoč gostov oziroma skoraj devet tisoč nočitev. »Letos je pa res kar žalostno, saj še tisti gostje, ki pridejo, zaradi slabega vremena kmalu pobegnejo. A že prejšnja leta se je pokazalo, da deževna pomlad prinese suho in toplo poletje in verjamem, da bo letos tudi tako,« je povedala Ana Voga, ki tudi sama opaža, da je kampiranje med tistimi panogami v turizmu, ki so v vzponu. »Kampirajo tako premožni ljudje z novimi, velikimi in dragimi avtodomi, kot tisti, ki si edino tak dopust še lahko privoščijo. In morda je preživljanje počitnic v kampu zanimivo tudi s tega stališča. Kampiranje je res način življenja, ni to le fraza,« pravi Ana Voga.

Pred leti je Hit Alpinea zaprl priljubljeni avtokamp v Gozd Martuljku, saj so želeli graditi apartmajsko naselje. Te načrte je pokopalo slabo finančno stanje podjetja, kampa pa vseeno ni več. »To je velika škoda za dolino, skozi katero se vali masa turistov in če se nimajo kje ustaviti, je to katastrofa za turistično gospodarstvo. Prepričana sem, da je prihodnost turizma v kampih in prav nič ne bi imela proti, če bi jih bilo na Gorenjskem več,« je še dodala Ana Voga.