Žirija uveljavljenih plesnih ustvarjalcev in pedagogov v sestavi Susan Quinn, Nataša Kos in Matej Kejžar, si je ogledala 51 plesnih miniatur (koreografije v trajanju od 2 do 3,5 minute), ki so nastale na temo Vsi marš na ples!, izvirajočo iz aktualnih družbenih razmer, ki generirajo družbeni upor.

Tudi letos je v različnih kategorijah slavila plesna šola KD Qulenium iz Kranja, ki je, razen v najvišji starostni skupini, pobrala tudi vse glavne nagrade. Poleg tega letošnji rezultati kažejo, da prihajajo najboljši mladi sodobni plesalci iz Kranja, Ljubljane in Celja.

Čez nekaj let bo med mladimi plesalci nemogoče izbrati najboljše

Nina Meško, samostojna strokovna svetovalka za ples JSKD, je o vedno večji konkurenci povedala: »Mlada plesna scena se tako naglo in tako dobro razvija, da bo čez nekaj let med mladimi plesalci nemogoče izbrati najboljše.«

Glavno nagrado, torej nagrado za najboljšo miniaturo v celoti, sta v kategoriji plesalcev, rojenih med letoma 1989 in 1996, prejela Žigan Krajnčan za avtorski soloples z naslovom Eth Yaw in Lana Hosni s Hrvaške za avtorski soloples This choreography is gonna save the world in 5,6,7,8. Nagrado za najboljšo plesno miniaturo v celoti v kategoriji plesalcev, rojenih med letoma 1997 in 2000, je prejel Filip Stepec (KD Qulenium) za avtorski soloples z naslovom Dovolj! Jaz sem le... KD Qulenium je slavil tudi v kategoriji plesalcev, rojenih med letoma 2001 in 2002 ter 2003 in 2004, saj sta nagrado za najboljšo plesno miniaturo v celoti prejeli njihovi Gea Bešter za soloples z naslovom Vse, česar niste vedeli o ljubezni n Julija Podvratnik za soloples Po vrvi do kresničke med nagajive liste.

Zavod Federacija je podelil produkcijo novega plesnega projekta v prihodnjem letu Enyi Belak, ki se je predstavila z miniaturo Ženske, zakaj?, znan plesalec in koreograf Matjaž Farič pa je tokrat izbral več kot 20 miniatur, ki jih bodo plesalci 27. avgusta 2013 predstavili na festivalu 8. Front@ sodobnega plesa v Murski Soboti.